Лавров: Няма движение по изпълнението на руската част от зърнената сделка

От страна на Запада няма движение по изпълнението на руската част от сделката за зърно. Това заяви външният министър на РФ Сергей Лавров по време на разговорите си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Беше отделено сериозно внимание на въпроса за осъществяването на Истанбулските договорености от юли 2022 г. относно износа на украински продоволствия и осигуряване на безпрепятствен достъп на руския износ на селскостопански продукти и торове до световния пазар”, се казва в изявление на руското външно министерство.

„Лавров подчерта, че въпреки взаимнообвързващия пакетен характер на въпросните споразумения, на фона на устойчивите доставки на украинско зърно няма конкретно движение по изпълнението на меморандума Русия – Секретариат на ООН.”

БГНЕС припомня, че по време на срещата в Ню Йорк генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предаде на Лавров "писмо до президента Владимир Путин, в което се очертава предложеният път напред, насочен към подобряване, удължаване и разширяване" на сделката.

Подобно писмо е изпратено и до другите две страни, подписали споразумението - Украйна и Турция, се допълва в изявлението.

Зърнената сделка беше подновена за втори път на 19 март.

Вместо 120-дневно подновяване, Русия настоя за само 60-дневно удължаване поради възражения за пречки пред собствения ѝ износ.

По-рано този месец Москва заяви, че трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да може Русия да го удължи след 18 май.

Външното министерство изложи списък с условия за удължаване на споразумението, включително да се позволи на Руската селскостопанска банка (Росселхозбанк) да се свърже отново с платежната система SWIFT.

Доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги също трябва да бъдат възобновени, се казва в изявлението.

Гутериш заяви, че е "взел под внимание опасенията, изразени от Русия" по отношение на торовете.

Според Москва, западните държави не показват желание да изпълнят своята част от споразумението, отнасящо се до Русия. От външно министерство допълниха, че ще проучат предложенията, съдържащи се в предоставеното от Гутериш писмо. /БГНЕС