Лавров: Крим завинаги ще остане с Русия

„Крим завинаги ще остане с Русия. Западът начело със Съединените щати не може да промени това”, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде БНР.

В интервю за телевизия „Крим 24“ Лавров нарече присъединяването на полуострова към Русия „епохално събитие в най-новата история на страната“.

„Преди седем години, в пълно съответствие с международното право, вие гласувахте за влизането на полуострова в състава на Руската федерация“, каза той.

По думите му това е бил единственият начин за защита на интересите, достойнството и живота на кримчани на фона на „заплахите от страна на националистите и неонацистите, които дойдоха на власт в Киев в резултат на автиконституционния въоръжен преврат“.

На произведения на 16 март 2014г. в Република Крим и град Севастопол референдум над 97% от участниците се обявиха за независимост от Украйна и присъединяване към Русия. Още в края на февруари на полуострова бяха прехвърлени руски войници без опознавателни знаци. Съединените щати, Европейския съюз и Украйна квалифицират тези събития като анексиране на суверенна украинска територия./БГНЕС