Латиноамериканските лидери застават в защита на сваления президент на Перу

Президентите на Аржентина, Колумбия, Боливия и Мексико подписаха съвместно изявление, в което призовават да бъдат гарантирани правата и здравето на отстранения президент на Перу Педро Кастийо и да бъде зачетена волята на перуанския народ заради нестабилната политическа ситуация в страната.

"Правителствата на Република Аржентина, Република Колумбия, Мексико и Боливия изразяват дълбоката си загриженост във връзка с неотдавнашните събития, довели до отстраняването и задържането на Хосе Педро Кастийо Теронес, президент на Република Перу", се казва в изявлението, подписано от лидерите на четирите държави.

В него се казва, че от деня на избирането на Кастийо той е бил "жертва на недемократичен тормоз". "Призоваваме тези, които представляват институциите (в Перу), да се въздържат от отменяне на народната воля, изразена чрез свободното гласуване", се казва в документа.

В заключение изявлението призовава перуанските власти да зачитат изцяло човешките права на Кастийо и да му осигурят "гарантирана съдебна защита".

Вчера мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви на пресконференция, че все още признава Кастийо за президент на Перу, като заяви, че решението за отстраняването му се основава на "антидемократични практики".

Лопес Обрадор заяви, че няма да признае Дина Болуарте, президентът, избран от перуанския Конгрес, за легитимен лидер на страната.

Кастийо беше отстранен от длъжност на 7 декември от Конгреса след опита му да разпусне парламента часове преди той да започне нова процедура по импийчмънт срещу него - третата, откакто встъпи в длъжност през юли 2021 г. - след обвинения в корупция. Той беше задържан по обвинения в бунт и заговор.

От началото на политическата криза в южноамериканската страна са загинали най-малко седем демонстранти./БГНЕС