Лара Гут отвя конкуренцията в Кранс-Монтана за 28-ма победа в Световната купа

Швейцарката Лара Гут-Бехрами донесе радост на местните фенове в Кранс-Монтана, след като триумфира супергигантския слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. 29-годишната Гут, която спечели последния старт в тази дисциплина в Санкт Антон, не остави шансове на конкуренцията днес, като една-единствена скиорка успя да се доближи на по-малко от секунда от нея.

Лара Гут записа втори пореден успех в Супер-Г.

Швейцарката даде време от 1 минута 15.63 секунди, а на второ място завърши Тамара Типлер от Австрия, която остана на 93 стотни от победителката. Изоставането на третата в крайното класиране Федерика Бриньоне бе 1.02 секунди. За Гут това бе 28-ма победа в Световната купа, като по този показател пред нея от действащите състезателки е единствено американката Микаела Шифрин.

В класирането на Супер-Г Лара Гут води с 245 точки, пред сънародничката си Корине Зутер със 169 и Федерика Бриньоне със 165 точки. В генералното класиране Гут се изкачи до третата позиция с 667 точки, 194 по-малко от лидерката Петра Влъхова от Словакия, която днес не успя да завърши състезанието. Втора е Мишел Гизин със 743 точки.

За жените предстои гигантски слалом в Кронплац, Италия във вторник, 26 януари, а през уикенда (30-31 януари) ще се проведат два старта в Гармиш-Партенкирхен - спускане и Супер-Г. След това предстои Световното първенство в Кортина д'Ампецо, Италия на 9-21 февруари, а Световната купа се подновява с три старта във Вал ди Фаса, Италия на 26-28 февруари.

При мъжете швейцарецът Беат Фойц постигна втори пореден успех в Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като спечели спускането на легендарната писта Щрайф в Кицбюел. В петък опитният Фойц триумфира в същата дисциплина, отново в австрийския курорт.

Беат Фойц спечели и второто спускане в Кицбюел.

Днес с девети стартов номер швейцарецът зададе непосилно за другите темпо, записвайки време от 1 минута 55.29 секунди. Най-близо до него бе французинът Йохан Клари, който зае втора позиция на 17 стотни от победителя. Топ 3 допълни австриецът Матиас Майер (+0.38 секунди), а само още двама скиори се доближиха на по-малко от секунда от Фойц - Кристоф Инерхофер (Италия, +0.86) и Ромед Бауман (Германия, +0.97).

С тази победа Фойц измести досегашния лидер в класирането на спускането Матис Майер, като швейцарецът има 28 точки повече от съперника си. На трето място е Клари, който изостава със 109 точки от лидера. В генералното класиране за големия кристален глобус няма промени в топ 7, като Алекси Пинтуро продължава да води със 778 точки, 218 повече от миналогодишния победител Александър Омод Килде, който приключи сезона след тежка контузия на коляното. Най-близкият реален конкурент на Пинтуро от швейцареца Марко Одермат (527 точки).

Утре в Кицбюел ще се проведе Супер-Г, а във вторник белият керван се мести в Шладминг за състезание в слалома, преди в края на седмицата да се проведат още два старта в слалома в Шамони, Франция. /БГНЕС