Льо Пен: Франция е готова за първата си жена президент

Кандидатът за президент на френската партия "Национално обединение" Марин льо Пен е убедена, че страната е готова за избирането на жена за президент, което би било исторически прецедент.

"Жена в Елисейския дворец - това само по себе си би било голяма промяна на тези избори", каза тя днес на предизборен митинг в южния френски град Перпинян. Льо Пен е един от лидерите в президентската надпревара преди първия тур на изборите на 10 април.

Тя припомни, че преди 77 години, през април 1945 г., френските жени за първи път получават правото да гласуват на общински избори. Въпреки това, каза тя, оттогава "нещо е останало непроменено": никога досега в историята на Републиката жена не е била държавен глава.

"Сякаш една жена не е способна да направи такова нещо. Вече никой не се съмнява сериозно в това. Тази ситуация е абсурдна, защото страната ни е готова. Това би било знак за демократична зрялост в лицето на други европейски държави", каза Льо Пен.

Освен Льо Пен, за поста на държавен глава се борят още три жени. Кандидатът на Социалистическата партия и кмет на Париж Ан Идалго може да очаква 2% от гласовете на първия тур, според последните проучвания, докато лидерът на троцкистката партия "Работническа борба", учителката Натали Арто, се радва на симпатиите на около 1% от анкетираните. Кандидатката на партията "Републиканците" и настоящ ръководител на столичния район Ил дьо Франс Валери Пекрес получава 9% от гласовете на първия тур и заедно с кандидата на дясната партия "Реконкиста" Ерик Земмур заема четвърто място в класацията по популярност.

Президентските избори във Франция ще се проведат в два тура - на 10 и 24 април. Конституционният съвет регистрира общо 12 кандидати, сред които е и настоящият държавен глава Еманюел Макрон. Последните социологически проучвания дават преднина на първия тур на Макрон (27%). Очаква се вторият и третият резултат да бъдат за Марин льо Пен (23,5%) и Жан-Люк Меланшон, основател на лявото движение "Непокорна Франция" (17,5%)./БГВНЕС, АФП