Курти за "Мини Шенген": Нуждаем се от сътрудничество, а не от конфронтация

Балканите се нуждаят от сътрудничество, а не от конфронтация. Това заяви лидерът на движението „Самоопределение“ Албин Курти във връзка с инициативата „Мини Шенген“. Той се очаква да бъде новият министър-председател на Косово след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха през октомври.

Отговаряйки на критиките на албанския премиер Еди Рама за отсъствието на косовските политици от срещата посветена на „Мини Шенген“ в Тирана, Курти написа в Туитър, че „никой не може да стои между Косово и Албания“.

„Принципите на всеобхватност и реципрочност трябва да са в основата на регионалните инициативи. Пътят от Белград до Тирана минава през Прищина. Ние, Косово и Албания сме и ще бъде един народ и никой не може да стои между нас. Нуждаем се от по-голямо сътрудничество, а не от конфронтация“, написа Курти.

В петък и събота в Тирана се проведе третата среща от инициативата „Мини Шенген“, на която освен домакините участие взеха сръбският президент Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев. На срещата за пръв път присъства и представител на Черна гора – президентът на страната Мило Джуканович.

В Прищина яростно се противопоставят на „Мини Шенген“, смятайки го за опит за възстановяване на сръбската хегемония в Западните Балкани. Косово отказва да участва в каквато и да било инициатива със Сърбия, докато последната не признае неговата независимост и не се извини за престъпленията, извършени по време на войната от 1998-1999 г. /БГНЕС