Курти: САЩ и ЕС заложиха на грешния кон в Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти отново отправи критика към подхода на Европейския съюз и САЩ по отношение на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в интервю за хърватския вестник "Вечерни лист".

На въпрос за отношенията с международната общност и причините, които я принудиха да посочи с пръст правителството на Косово за напрежението в северната част на страната, населена с етнически сърби, премиерът Курти каза, че ЕС и САЩ са заложили на „грешния кон“ в Сърбия.

По думите на косовския премиер "Вучич се дразни от демокрацията, защото иска да стане крал".

"Брюксел и Вашингтон са заложили на грешния кон в Сърбия - тамошния президент Александър Вучич. В крайна сметка се оказа, че това не е кон, а лисица", каза Курти и добави: "вместо да се замислят и самоанализират, те (ЕС и САЩ) ме удариха".

Косово и Сърбия дадоха своето съгласие за приложението за изпълнение на Европейския план за пътя към нормализиране. Това беше дадено на представителите на ЕС в Охрид, Северна Македония, на 18 март, като съгласуваният документ в цялост беше представен и на Европейския съвет.

На този текст – точно както на 27 февруари в Брюксел – липсваше важен аспект: подписите на двамата основни играчи – премиера на Косово и президента на Сърбия, поради което, според ръководителя на косовската изпълнителна власт, "се намираме в ситуация, в която има драстична асиметрия в достъпа“.

"Брюксел и Вашингтон позволиха на Вучич да не подпише споразумението от Брюксел и Охрид, а след това да наруши това споразумение и сега сме в ситуация, в която има драстична асиметрия. Наказателни мерки срещу мен, а от друга страна извинение за президента Вучич. Това е несправедливост", категоричен е Курти.

Освен всичко друго, Курти смята, че международната общност е наясно, че си има работа с "десен екстремист", който създава проблеми в Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, като допълва, че има "пропаст между справедливостта и страха от дестабилизация".

„Затова, когато Белград направи положителен жест, те го възхваляват, защото имат изключително ниски очаквания. В този смисъл международната общност, парадоксално, е по-оптимистично настроена към Вучич“, добави премиерът Курти, като уточни, че спазването на двустранните споразумения е изключително важно, особено частта за взаимното признаване.

По отношение на превъоръжаването на косовските сили, Курти обобщи: "Купихме байрактарите, удвоихме военния бюджет и увеличихме броя на войниците. На границата има настъпателни бази на сръбската армия и затова сме много внимателни". /БГНЕС