Курти: Сърбия си играе на демокрация

Все още имаме проблеми със Сърбия, Косово не е проблем. Проблемът е, че Сърбия има президент, който мисли и говори като през 90-те години на миналия век. Граничните пунктове Ярине и Бърняк са в криза не заради сърбите, а заради президента на Сърбия, каза косовският премиер Албин Курти в интервю за Хърватската радио и телевизия.

Според него, над 11 000 превозни средства от Сърбия без никакви проблеми са взели временните регистрационни номера на Република Косово: „Те сътрудничиха на нашата полиция и на нашите институции”, каза той.

Хората на барикадите се страхуват от Сърбия: „Някои от тях имат досиета с престъпни дейности в миналото, имат крайни възгледи за политиката и света. Други са участвали в опита за преврат в Черна гора преди пет години“, разказва косовският премиер.

На въпрос дали смята, че Александър Вучич иска да предизвика международен конфликт, той отговаря, че не може да си представи друга причина за това.

„Водиш на границата с Косово министъра на отбраната, заедно с посланика на Русия в Сърбия и аташето по сигурността на Руската федерация в Белград. Същия ден бе подпалена сградата в Зубин Поток. Изтребители МиГ-29 обикалят около Косово, хеликоптери руско производство и бронирани машини ... Тоест, те дойдоха с военен арсенал до границите на страната ни. Нашите специални части са там, както в Бърняк, така и в Ярине. Нека не забравяме, че в деня след обявяването на независимостта на Косово на 18 февруари 2008 г. те изгориха граничните пунктове Ярине и Бърняк“, добави Курти.

Премиерът на Косово заяви също, че в Сърбия няма плурализъм: „Имате една партия. Тази партия е и държавата. Тази държава е също и църквата. Тази църква е партия. Там няма плурализъм, те играят на демокрация с избори.“

Курти изрази готовност за разговор и преговори и чака председателят на Европейската комисия да предаде ясно послание на Белград, където тя пристигна на посещение.

На въпрос дали има вероятност Косово и Албания да се обединят той отговори: „Ние сме две държави - Косово и Албания, но не сме две нации. Ние сме един народ. Границата между Косово и Албания не е албанската граница, нито границата с Косово е югославската или сръбската граница и в този смисъл искаме Прищина и Тирана да си сътрудничат възможно най-тясно, да се интегрират и да си помагат.”. /БГНЕС