Курти: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е по-неотложна от всякога

Интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз се забави, но след руското нахлуване в Украйна тя е по-спешна от всякога.

Това заяви министър-председателят на Косово Албин Курти в интервю за "То Вима".

"Всички сме съгласни, че процесът е продължителен. Въпреки това настоящата ситуация, в която стабилността и мирът в региона са застрашени от руското нападение срещу Украйна, прави присъединяването на Балканите към ЕС по-належащо. Балканите принадлежат на Европа и ЕС няма да бъде завършен без присъединяването им, които според мен могат да допринесат за блока, а не само да се възползват от него", подчерта премиерът на Косово.

"В Солун преди 20 години никой не можеше да повярва на това, което се случва днес. Но ние не трябва да проявяваме нито цинизъм, нито горчивина. Трябва да удвоим усилията си за вътрешни реформи", добави той.

По отношение на САЩ, Курти заяви, че те остават ключов съюзник въпреки критиките отправени срещу Прищина.

"Ние завинаги ще им бъдем благодарни за ролята им в освобождаването на Косово и за признанията, които получихме след обявяването на независимостта ни. Вярвам, че нашето правителство е действало по най-добрия възможен начин, за да запази демокрацията и правовия ред в страната", каза той, като добави:

"Ние сме напълно съгласни със САЩ и ЕС по отношение на ценностите и целите. Но във вътрешната политика на Косово понякога имаме различия в стратегията и тактиката. Днес се наблюдава деескалация, ситуацията е много по-добра, отколкото преди два месеца. Никой не беше убит - може би имахме малко късмет. Както е казал Шекспир, "в крайна сметка всичко е наред".

Що се отнася до напредъка по двустранното споразумение с Белград, Курти отправи критика към сръбския презиеднт Александър Вучич.

"На 27 февруари приехме споразумението между Сърбия и Косово, основано на модела на двете Германии - "живей и остави другите да живеят". За съжаление, президентът Вучич отказа да го подпише и обеща да го направи в Охрид на 18 март, заедно с анекса за прилагането му. Ние също приехме анекса, но сърбите не го подписаха", заяви Курти.

"Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел и неговият специален пратеник Мирослав Лайчак трябваше да настояват Вучич да подпише. Сърбия гласува "против" присъединяването на Косово към Съвета на Европа, което е в нарушение на член 4 от споразумението. Надявам се, че през есента Борел и Лайчак ще настояват да изпълним договореното. Искаме пълно и бързо изпълнение без условия", добави той.

Отношенията ни с Албания са отлични

"Албанците в Косово съставляват 93%. Ние сме една нация, но сме две държави. Спечелих властта през февруари 2021 г., като обещах работни места и справедливост и те остават мой приоритет. Имаме отлични отношения с Албания. Мисля, че повечето от обвиненията срещу мен, свързани със съюза, идват от сърбите, защото те искат Република Сръбска да бъде обединена със Сърбия. Те са измислили така наречения "сръбски свят" като евфемизъм за Велика Сърбия", каза косовският премиер.

"В момента Конституцията на Косово не позволява това (обединение на Косово с Албания - бел.ред.) и ние сме съсредоточени върху защитата на нашата страна, нейната териториална цялост и суверенитет. Но повтарям, че имаме отлични отношения с Албания и въпреки че сме една нация, сме две различни държави", добави Курти. /БГНЕС