Купуваме 1,5 млрд. куб. м. газ годишно от Турция

„Днес е исторически момент. С подписването на споразумението за сътрудничество между двете национални енергийни компании ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където ни е най-удобно“. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, предаде репортер на БГНЕС.

На специална церемония в МС бе подписано споразумение за срок от 13 години, чрез което „Булгаргаз“ ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания BOTAŞ.
„Както знаете, през 2022 г. имахме затруднения с доставките на газ, а сега съвместно с колегите от Турция решаваме този проблем. Този договор е договорен на 24 и 25.12.2022г., а днес с неговото подписване се слага едно голямо ново начало“, заяви още Христов.
„Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, 1,5 млрд. куб. м. газ годишно ще бъде транспортирани и сигурността на доставките ще бъде осигурена в по-голяма степен“. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. „Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен“, заяви още министър Дьонмез. /БГНЕС