Кукери налагаха пловдивчани с фуски за здраве

Зрелищен карнавал със свирепи кукери изпълни квартал "Коматево", предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Над 200 души се включиха в маскарада, като облякоха страховити костюми и нахлузиха страшни маски. Кукерското шествие тръгна с гайди и тъпани от Околовръстното шосе, премина през главната улица на Коматево и продължи из уличките на квартала, за да прогони злото.

Много жители от Пловдив и съседните села бяха дошли на цветния карнавал, който се провежда всяка година на Сирни Заговезни.

Кукерите удряха по пътя минувачите по гърбовете със свински мехури, надути като балони.

"Няма да ви заболи и болест няма да ви хване през цялата година", нареждаха те. А надошлите пловдивчани с охота даваха гърбовете си. Страховитите маски стреснаха някои от хлапетата, които с интерес наблюдаваха случващото се.

Много творчество и въображение бяха вложили кукерите. Шествието бе предвождано от млад мъж, преоблечен като поп, а до него тигрова мацка крачеше. Някои бяха нахлузили на главите си маски и рога на свирепи бикове и овени.

Всяка година очакваме с нетърпение кукерското шествие. Цяла нощ не сме спали, селото също, разказа Мартин Иванов. И обясни, че тази година кукерският празник е с кауза. На организирано пространство се предлагаха за продажба различни храни и напитки, като средствата, които се съберат, ще бъдат дарени за лечението на 20-годишния Костадин. Организаторите споделят, че момчето е участник в кукерските шествия в предходните години, затова са избрали и празника като начин да му помогнат.

Сега на младежа му предстои нова сложна операция в Турция, която е непосилна като сума за семейството. /БГНЕС