Крум Зарков: Прокуратурата успява да държи цялата изпълнителна власт

От дълги години в страната ни има смесица от беззаконие и безотговорност. Отнасяме се с пренебрежение към големи теми. Бедствията зачестяват и нищо, което се прави след това, никога няма да е достатъчно.

Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Относно направеното от двамата му предшественици на поста по отношение на главния прокурор и процедурата по предсрочното му отстраняване, Зарков заяви, че не смята да се занимава с нещо, с което само ще вдига шум, но поясни:

Проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова направиха две неща – първо, показаха, че механизъм за отстраняване на главния прокурор формално има и второ, че той е доста ограничен, особено в сегашния състав на Висшия съдебен съвет.

Това, което аз мога да направя, е да се обърна към Конституционния съд с един много точен въпрос – какви са точно правомощията и какви са ограниченията на правомощията на главния прокурор.

Главните прокурори се променят, сменят имената си, има скандали и в крайна сметка се оказваме в ситуация, в която те, под една или друга форма, участват в политическия живот. Считам, че това става, защото с едно разширено тълкуване на Конституцията те успяват да държат под контрол практически цялата изпълнителна власт. Това ще продължи, ако не се постави рамка, заяви Крум Зарков.

Зарков обясни какво визира с думите си: Когато се възлагат проверки на най-различни дейности, които са административни по своя характер и нямат връзка с направено престъпление, а просто получавате писмо от прокуратурата, откъдето искат да се провери състоянието на язовирите или пешеходните пътеки.

Тълкуването на Министерство на правосъдието е, че надзорът за законност или отношение само към наказателните преследвания, тоест към дейността на останалите прокурори, а не на всеки орган. Иначе, кажете ми, какъв е смисълът да имаме толкова независими органи – от КЕВР до КРС, ако всеки един от тях подлежи на допълнителна проверка от страна на прокуратурата, попита Зарков.

Въпросът за върховенството на закона, за борба срещу корупцията трябва и отново ще бъде изваден, поради простата причина, че ако той не бъде решен, страната ни никога няма да е ефективна, заяви още Зарков. /БГНЕС