Кристиян Шкварек: Политическият живот се превръща в шоу

„До този момент предизборната кампания е изпъстрена с повече шоу, отколкото със съдържание. Много малка част от партиите са излезли с конкретни послания, с конкретни програми. Много от тях излязоха с екстравагантни кандидати, изказвания или предизборни клипове“. Това заяви в интервю за БГНЕС политическият анализатор Кристиян Шкварек.

„Все повече българският политически живот започва да наподобява този в Америка. Може би това е естествено развитие. Политиката се превръща във фарс и в шоу, отколкото в арена на идеи и дебати. Все повече имаме сблъсък на образи, отколкото политици, в смисъла на „политическото животно“, за което Аристотел пише“, смята той.

Според него всички политически послания на партиите са напълно очаквани. „Очаквахме „Демократична България“ да се бори срещу Сараите. Очаквахме ВМРО да излязат за ромите, Истанбулската конвенция, миграцията, семейството. Очаквахме ГЕРБ да говорят за техните постижения, Мая Манолова за корупцията и т.н. Никакви изненади до момента няма. Посланията са същите, каквито са били в месеците до кампанията. Не смятам, че това ще се промени, колкото и да ни се иска да чуем нещо оригинално“, посочи още Кристиян Шкварек.

За разпада на досегашната патриотична коалиция и преформатирането ѝ преди предстоящите избори, той прави паралел с динамиката, която, според него, се е случила и в „Демократична България“. Кристиян Шкварек го определя като някакъв вид „политически канибализъм“, с който ВМРО е успял да „изяде“ електората на „Атака“ и НФСБ. Те пък от своя страна търсят собствен път на развитие. „Това ВМРО, което влезе преди 4 години с малък процент, само две години по-късно взе 140-150 хил. гласа на евроизборите и в момента има шанс да влезе самостоятелно в парламента“, обясни анализаторът.

За градската либерална десница той обяснява сходен процес: „ДСБ влезе като силната и установена партия, с някакъв вид традиция и с Костов в емблемата си, който е управлявал държавата. Напълно равни начала с новосъздадената „Да, България“ и зелените като нещо бутиково отстрани. Само 2-3 години по-късно вече наблюдаваме как целият електорален заряд се фокусира и обира изцяло от „Да, България“. Христо Иванов е някакъв символ на модерните градски либерални хора, а ген. Атанас Атанасов не е и няма никакъв шанс да стане“.

Според Шкварек енергията на миналогодишните протести няма да се излее в урните напролет, тъй като е напълно изчезнала и похабена. Той е категоричен, че избирателната активност ще бъде един от най-важните фактори на предстоящия вот, а тя е много трудно да бъде предсказана.

За резултатите от изборите той прогнозира: „Очаквам конфигурация от 6 партии, без „Изправи се! Мутри вън!“ в парламента, напълно неспособни да създадат дълготрайно управление и да изкарат 4-годишен мандат“.

Според него дори отношенията между България и РС Македония зависят от това каква ще бъде конфигурацията на следващото правителство. Ако в него отново участва патриотична формация, която и да е тя, отстъпки пред Скопие няма да има, а натискът за промяна на тяхната антибългарска позиция ще продължи. Ако това обаче не се случи, българската позиция може да се смекчи. /БГНЕС