Ковачев: Противниците на добрите отношения между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Поздравления за смелостта на Любчо Георгиевски. Той вече е нападнат жестоко и от СДСМ, и от ДПМНЕ, което за съжаление показва колко отровна е политическата среда около Вардар.

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев по повод вчерашното предложение на Георгиевски.

В него бившият премиер предлага Македония да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, подкрепящи македонски малцинства. Българският парламент да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г. Да се определят още 10 или 15 събития, които са общи без много големи текстове и обяснения. Македонските учебници да бъдат изчистени от обидите към българите. Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945. Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия.

Л. Георгиевски предложи изход: Скопие да приеме историческата истина, а София –действителността

Днес в РСМ има масирана атака от политици и медии срещу предложенията на Любчо Георгиевски. Повечето медии дори не публикуваха плана на Георгиевски, но имат множество публикации срещу личността на бившия премиер, а кмет от управляващата партия предложи "да му бъде отнето гражданството".

"Някои елементи от предложението на г-н Георгиевски за излизане от ситуацията, в която управляващите в РСМ попаднаха, след като упорито, вече повече от три години, отказват да изпълняват Договора за приятелство и добросъседство не са нещо ново. Признаването както на съвременните реалности, така и на историческите факти трябва да вървят ръка за ръка, както е записано в договора. Доста от идеите му показват реално разбиране на истинския проблем между нашите страни и представляват сериозна база за намиране на политическо решение", казва Ковачев и подчертава: България признава новите реалности - създаването на съвременен македонски език и съвременна македонска нация след 1944г. РСМ трябва да се откаже официално от всякакви териториални претенции спрямо Пиринска Македония, както и всякакви претенции за македонско малцинство в България. Да, историците бързо трябва да намерят ясно решение за общата история, на базата на оригинални документи от съответната епоха, да потвърдят как са се самоопределяли Гоце Делчев, Даме Груев, другите дейци на БМРОК/ТМОРО/ВМОРО/ВМРО. Всички те са се декларирали за етнически българи, служили са на българската държава, в българската армия, на българската Екзархия, преподавали са в българките училища, писали, говорили и наричали езика си български, като сега се явяват общи предци на двата съвременни народа, дали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия!

Българският евродепутат, който положи изключително много усилия за връщането на европейската перспектива на РСМ пояснява:

Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските българи (независимо колко на брой са били жертвите) трябва да бъдат осветлени и признати!

Да, македонските учебници и книги трябва незабавно да бъдат изчистени от всички обидни за България и българите термини, като татари, фашисти, окупатори и т.н.

Да, инфраструктурата, както и сътрудничеството в инономическата, образователната и културната сфери трябва да бъде абсолютен приоритет на правителствата на двете държави, независимо от темповете на напредък, застой, или "назадък" по отношение на историческия спор.

Според Ковачев "Георгиевски не е прав, или поне недостатъчно ясен, когато говори за опит на "македонски възрожденци" да кодифицират общ език с българския през 19-ти век. Джинот, Пърличев, Миладинови, Жинзифов, Шапкарев и всички останали възрожденци са се определяли за българи, писали за българи и наричали езика си български, независимо от това, че все още е нямало официална кодификация на такъв. Нито един от тях не е наричал езика си македонски и не е правил опит да създаде отделен македонски език".

"И накрая, да помогна на г-н Георгиевски, като дам отговор на един въпрос, който той сам задава: Как се е наричала Народната федеративна партия в Османската Империя по време на Хюриета и чиито лидери са Яне Сандански и асномецът Димитър Влахов? Пълното и име е "Народна федеративна партия - БЪЛГАРСКА секция".

Но, може би са прави хората, като казват "на час по лъжичка". Ако дойде изведнъж, истината за живеещия в мрака може да бъде ослепяваща. Благодаря на г-н Герогиевски за предложенията. Те са наистина добро начало. Надявам се управляващите и в Македония да се вслушат в неговата мъдрост, преди да тръгнат да го разпъват на кръст", каза още евродепутатът и заместник-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев. /БГНЕС