Ковачев: Петков ни прави лесна плячка за Кремъл

Трябва да имаме силна и колективна отбрана, Кремъл разбира само от силния отговор. Само когато сме силни и единни, тогава ще бъдем защитени. Когато имаме такива неясни позиции, каквито има българското правителство, тогава сме много лесна плячка на агресивната политика провеждана от Кремъл.

Това заяви пред БГНЕС евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев.

Той определи като „много тъжно и опасно“, че в тази взривоопасна ситуация правителството няма единна политика в сферата на сигурността и се държи като риба, рак и щука.

„Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че позицията на ЕС се доближавала до тази на БСП по отношение на санкциите и, че нямало нужда от ангажимент на нашите съюзници на територията на България. Това е точно обратното на това, което ние защитаваме и трябва да се случи“, категоричен е Ковачев.

Според него нежеланието на правителството на Кирил Петков да има приемственост в стратегическите направления като сигурност, външна политика и евросредства вкарват България в още по-голям проблем.

Ковачев изрази съжаление, че страната ни се бави с Плана за възстановяване, докато всички останали европейски съюзници вече разполагат с тези средства, че не е одобрена Кохезионната политика.

„България отново е отрязана от европейски средства. Дано това да се навакса, защото българската икономика има нужда от тези средства. За съжаление виждаме едно некомпетентно управление на страната“, заяви заместник-председателят на ЕНП.

Андрей Ковачев се изказа и особено критично по отношение и на разнобоя в политиката спрямо РС Македония, където имаше национален консенсус.

„Дори по отношение на РС Македония имаме говорени с различни гласове. Едно се говори в МВнР, друго от премиера и неговия кабинет, трето от коалиционния партньор БСП“, каза той.

„Гласовете, които чувам от моите колеги в европейските институции, че едва ли не българският премиер Кирил Петков обещава, че юни РСМ ще бъде пусната и ветото ще падне. От друга страна имаме и МВнР, което казва, че не трябва да имаме времева рамка, а дали има напредък по точките, които са важни за България и по които не можем да отстъпим“, добави още Андрей Ковачев. /БГНЕС