Костадинов: Левски и ЦСКА трябва да се съобразяват с договора, който им предложихме

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Емил Костадинов заяви, че е взето решение договорът с телевизията, излъчваща мачовете от родното първенство да бъде продължен. Срещу това от всички клубове са най-популярните столични отбори Левски и ЦСКА.

Костадинов е категоричен, че Левски и ЦСКА трябва да се съобразят с новия договор за ТВ права.

"Много пъти е обяснявано, че Футболният съюз има правото да сключва договори с телевизиите, а Професионалната лига трябва да разпредели средствата. Клубовете просто трябва да се съобразят с договора, който им предложихме. 28 клуба гласуваха "за" и само два "против", заяви Костадинов след днешния Изпълком на БФС. Той уточни, че преговорите с Левски и ЦСКА продължават и се надява на успешна развръзка. "Или сме гледали различни мачове, съм съгласен да говоря. Свършил съм си моето задължение като отговорник за националния отбор – това, ако не е ясно, казах, другите подробности ще ги получите от колегите. Аз отдавна съм казал, че няма да се кандидатирам. Бих си позволил да отворя една скоба – така трябваше да направим ние – иска се оставка, всеки може да ти поиска оставката, но не трябваше да се подава, както сега е модерно. Беше грешно поискана и грешно подадена оставката. Досега не съм чул да има някакъв кандидат за президентския пост. Все още съм лоялен към българския футбол", каза вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков по повод изказването на Ивелин Попов по-рано през деня, че именно един от героите от САЩ 94 е станал причина за неговото оттегляне от националния отбор. Той отново заяви, че няма намерение да се кандидатира за президент на родната централа. На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз се запозна с проекта за футболен календар за сезон 2020/2021 и прие посочените дати, според които първенствата в Първа и Втора лига, както и в елитните юношески групи, стартират в уикенда 7-10 август, а последният кръг от есенния дял в Първа лига ще се проведе на 15-16 декември 2020 г. Първенствата ще се подновят в уикенда 19 - 22 февруари 2021 г., като планът е Първа и Втора лига да завършат в уикенда 21-24 май, а финалът за Купа България да се изиграе на 19 май, сряда. Проектът за футболен календар подлежи на промени в зависимост от развитието на епидемологичната обстановка на територията на Република България и решенията на държавните здравни власти.

Лечков отново повтори, че няма да се кандидатира за президент на БФС.

Членовете на Изпълнителния комитет също така приеха предложенията за промени в работните комисии към Българския футболен съюз за сезон 2020/2021, както и се запознаха с ранглистите на съдиите и съдийските наблюдатели, предложени от СК. Взето бе решение договорът за телевизионни права с "Нова Броудкастинг Груп" да бъде подписан, след като на скорошна среща с представители на клубовете от Първа и Втора лига предложението бе прието със сериозно мнозинство. ИК прие предложението да закупи допълнително по 25 футболни топки за нуждите на отборите от Втора професионална лига, като сумата, която ще бъде покрита от бюджета на БФС, е в размер на 67 000 лв. Преди началото на заседанието изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов награди изтъкнатия футболист и треньор Димитър Пенев по случай 75-ия му рожден ден. /БГНЕС