Косовските сърби бойкотираха референдума за отстраняване на албанските кметове

Повечето сърби в Северно Косово бойкотираха местния референдум на 21 април за това дали да бъдат отстранени кметовете с алрбански етнически произход в четири общини.


До около обяд по-малко от 100 от около 46 000 регистрирани сръбски гласоподаватели бяха гласували в четирите общини с преобладаващо сръбско население - Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Избирателните секции отвориха в 7 ч. сутринта местно време и приключа в 19 ч.

През септември миналата година правителството в Прищина се съгласи да анулира местните избори в северната част на Косово и да проведе нови, след като местните сърби с огромно мнозинство бойкотираха вота през април 2023 г.

Но планът на Прищина за провеждане на предизборен референдум с въпрос дали четиримата кметове трябва да бъдат уволнени беше отхвърлен от водещата местна партия "Сръбска листа", според която кметовете е трябвало просто да подадат оставка преди гласуването.

Според "Сръбска листа" честността на референдума е била подкопана от кампания за натиск и сплашване на местните сърби от страна на косовското правителство, като Прищина отхвърли тези обвинения.

Освен това от партията заявиха, че референдумът не е бил част от първоначалното споразумение между Прищина, Белград и международните посредници, целящо да разреши ситуацията с управлението на Северно Косово.

"Сръбска листа" също така призова местните сърби да бойкотират частичните кметски избори, което засили напрежението между Белград и Прищина.

БГНЕС припомня, че в края на 2022 г. сърбите напуснаха всички официални постове, включително в полицията и местната администрация, на фона на спор относно решението на Прищина да въведе косовски регистрационни номера за автомобилите на местните сърби. През месец май 2023 г. при опит да осигурят сигурността на новите кметове, войници от мироопазващата мисия на НАТО КФОР бяха ранени от протестиращите сърби - някои от тях тежко.

Редовните местни избори в останалата част на Косово са насрочени за октомври 2025 г./БГНЕС