Косово: Готови сме за нови местни избори, но не сега

Косово е открит за нови местни избори в четирите северни общини, където бяха назначени кметове от етнически албанци, което доведе до напрежение, заяви външният министър Доника Гървала-Шварц.


"Отворени сме за нови избори в тези четири общини", каза тя.

През април сред етническото сръбско малцинство в Косово избухнаха протести, след като властите назначиха кметове, свързани с Прищина, след широко бойкотирани местни избори в северните райони, съобщава АФП.

В края на май при сблъсъци със сръбски протестиращи бяха ранени повече от 30 миротворци от косовските сили на НАТО KФОР. Това накара НАТО да поиска подкрепления, припомня БГНЕС.

Въпреки отвореността към нови избори е необходимо уважение към такъв процес от другата страна, заяви Гървала-Шварц.

Тя подчерта също, че другата страна трябва да се оттегли от думите си, че ще бойкотира и новите избори.

Министърът обвини сръбския президент Александър Вучич, че има роля в сблъсъците в стремежа си да промени "реалността на Балканите".

Насилието в тези четири общини е дело на Вучич и че желанието му е да дестабилизира Косово, добави Гървала-Шварц.

В речта си в Прага след среща с чешкия си колега Ян Липавски Гървала-Шварц заяви, че Косово е "напълно съгласувано със Запада" и се надява да се присъедини към Европейския съюз възможно най-скоро.

Тя добави, че Косово е на страната на Запада и в осъждането на руската инвазия в Украйна, и нарече Вучич "пълномощник" на руския президент Владимир Путин на Балканите. / БГНЕС