Корнелия Нинова: България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство

Разбираме отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме заявявали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Дадохме своята експертиза, своята воля за промяна. И в момента продължават коалиционните разговори. Ще положим докрай усилия.

Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова в началото на консултациите при президента, предаде репортер на БГНЕС.

БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата. Надявам се тези консултации да са последните, каза от своя страна Румен Радев в началото на срещата.

Новото управление има нужда от силен социален вектор, така че аз намирам поле за много работа за БСП в новото правителство, каза Радев и добави, че за успеха на бъдещето управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта.

За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на Бюджет 2022, да гарантираме че от 1 януари няма да се вдигне цената на тока за битовите потребители, посочи Нинова и добави, че трябва да се стабилизира здравната система. По-дълбоките реформи ще изискват време, посочи още Корнелия Нинова.

Да, проблемът в съдебната система е системен и независимо от това как се казва главният прокурор, неговата власт трябва да бъде ограничена. Трябва да се закрият специализираните съдилища. Да се промени структурата и системата на КПКОНПИ, изброи Нинова и добави, че БСП са ясни и последователни във волята си за промяна на съдебната система.

След срещата с президента, Нинова заяви, че до довечера ще изчистят коалиционното споразумение, министри и постове – след това. Нинова не отговори дали ще бъде вицепремиер в бъдещия кабинет. Докато всичко не е окончателно не бихме искали да коментираме, каза още тя. Във вторник на Националния съвет на БСП ще бъдат обсъдени всички въпроси, засягащи състава и структурата на Министерски съвет и министрите и постовете, които ще получи БСП, както и дали тя ще бъде вицепремиер. "Продължаваме промяната" ще подпише споразумението с всяка една от трите партии, каза още Нинова. Министерство на държавните предприятия е абсурд, заяви още Нинова и уточни, че в коалиционното споразумение името е изписано Министерство на икономиката и индустрията.

Обсъждахме бюджета с бъдещите ни коалиционни партньори и сега с президента, като един от нашите абсолютни приоритети е много бързо да приемем бюджета, в който да се заложат социални политики, компенсаторни механизми, мерки за преодоляване на кризата, за помагане на хората и на икономиката. Започнахме да говорим и колегите от ПП по някои важни части от бюджета, добави Нинова. Удовлетворени сме от това, че те приеха дефицитът да се повиши от 2,6 както предвижда служебният кабинет на 4 %, както и част от мерките, които разписахме по време на експертните разговори да намерят изражение още през януари веднага в бюджета, който ще се приеме. За нас това е сериозният разговор, каза още Нинова. Най-вероятно бюджетът ще се приеме през януари, ние настоявахме за края на годината, но забавянето няма да позволи това да се случи, коментира Нинова. Тя подчерта, че има политическа воля за 4-годишен мандат, „остава от нас да си свършим работата за този мандат”. /БГНЕС