Координаторът на ООН Грифитс е в Турция за преговори по сделката за украинско зърно

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ Мартин Грифитс замина за Турция, за да участва в среща на високо равнище с турски, руски и украински официални лица за удължаване на срока на действие на сделката за зърно в Черно море на 10-11 май.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак заяви пред репортери, че Грифитс е отпътувал от Джеда, Саудитска Арабия за Истанбул, съобщи „Дейли Сабах“.

"Очакваме тази седмица да се състои среща на високо равнище", каза той.

Турското министерство на отбраната съобщи във вторник, че на 10-11 май, когато наближава крайният срок за зърнената сделка, определен от Русия, в Истанбул ще се проведат разговори между Турция, Русия, Украйна и ООН относно удължаването на споразумението.

Срокът на сделката изтича на 18 май.

Русия иска да бъдат премахнати пречките пред износа на нейни торове, за да се съгласи на ново удължаване на сделката за зърно, която беше подписана в Истанбул през юли миналата година между четирите страни.

Междувременно във вторник бяха възобновени инспекциите на плавателни съдове на изходящи кораби, каза Хак.

"Досега са извършени поне две инспекции", добави той.

Турция обяви, че благодарение на усилията на страната Черноморският коридор за зърно отново функционира, след като Украйна заяви, че Русия на практика е спряла знаковата сделка, отказвайки да регистрира пристигащите кораби./БГНЕС