Концентрацията на СО2 в атмосферата достигна рекордни нива

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата през 2020 г. са продължили да се увеличават, въпреки многобройните ограничения в промишлеността, свързани с пандемията от коронавирус. По информация на Световната метеорологична организация (WMO), нивата на СО2 са се повишили до рекордни нива, достигайки от 410,7 ppm през 2019 г. до 413,2 ppm.

Този показател съответства на 149% в сравнение с доиндустриалния период. В тази връзка генералният секретар на WMO Петтери Таалас предупреди, че ако не бъдат предприети по-радикални мерки, отколкото в момента, мерките по защита на климата няма да постигнат целите на Парижкото споразумение по задържане на повишаването на глобалната температура в рамките на 2ºС.

По данни на WMO, увеличаването на концентрацията на CO2 през миналата година е по-значително от средното за периода 2011 - 2020 г. Заради икономическата рецесия, причинена от пандемията, през 2020 г. обемът на новите емисии е намалял с 5,6%, но това нямаше забележим ефект върху концентрацията на дълготрайни парникови газове в атмосферата или върху скоростта на тяхното увеличаване. /Дойче Веле