Конституционните промени доминираха последния президентски дебат в Северна Македония

Конституционните промени доминираха в предизборния дебат между кандидат-президентите на Северна Македония, организиран от македонската МРТ.


В дебата участваха настоящият държавен глава и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силявовска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица), Арбен Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии) и Максим Димитриевски (ЗНАМ).

Пендаровски подчерта необходимостта от отваряне на Конституцията и вписване на българите в Преамбюла. Той настоя, че македонският държавен глава трябва да разполага с абсолютно вето, за което също ще бъдат необходими конституционни промени.

"От вътрешнополитически план това означава в Конституцията да бъде добавено едно малко българско мнозинство, заедно с още няколко етнически общности", каза Пендаровски.

"Трябва да съжителстваме за доброто на държавата, вместо да се караме помежду си. Ние отказахме българската идея, която е ясна - изцяло да приемем българския наратив. Остава само тези 3500 българи, едно малко българско малцинство, да бъдат вписани заедно с още пет части от народи”, заяви кандидатът за президент.

Кандидатът от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова посочи, че са необходими "фундаментални конституционни реформи", а не "такива каквито се предлагат в момента".

Стевчо Якимовски от ГРОМ отново заяви, че е против конституционните промени и вписването на българите. "И ние трябва да поставяме условия на ЕС, а не да бъдем сервилни", твърди той.

Буяр Османи, издигнат от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ и коалиция "Европейски фронт", настоя, че държавният глава трябва да бъде избиран от депутатите в парламента, което означава насърчаване на демокрацията в духа на Охридския рамков договор."

Османи защити позицията, че Скопие трябва да изпълни задълженията си според Преговорната рамка с Европейския съюз.

Арбен Таравари каза, че РСМ трябва да потърси гаранция от ЕС, че промените в конституцията са последното условие.

"Очевидно е, че Преговорната рамка няма да се промени”, подчерта лидерът на албанската опозиция.

Биляна Ванковска от Левицата сметна, че прекратяване на Договора с България и Договора от Преспа е "най-лесно".

Максим Димитриевски заяви, че "промени в македонската конституция не са необходими, за да не се допусне разпадането на единството на държавата". Според него промяна в Преговорната рамка не е непостижима.

БГНЕС припомня, че днес, 22 април, е последният ден от предизборната кампания за президентските избори. На 24 април ще се проведе първият тур на президентския вот в РСМ. Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, заедно с втори тур на президентските./БГНЕС