Константинов: Желанието ми е Матей Казийски да бъде в националния отбор

Желанието ми е Матей Казийски да бъде в националния отбор. Това заяви новият селекционер на България по волейбол за мъже Пламен Константинов, който се завърна начело на "лъвовете", предаде репортер на БГНЕС. Наставникът на Локомотив Новосибирск говори пред медиите в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски" за целите пред представителния тим през следващата предолимпийска година. На пресконференцията присъстваха още президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев, помощникът на Константинов Андрей Жеков, както и новият координатор между всички национални гарнитури Николай Иванов.

Пламен Константинов.

"За мен винаги националният отбор е бил нещо специално. Винаги е удоволствие да работя за националния отбор. Никога не е стоял на преден план някакъв друг интерес освен добрата игра на националите, да радваме хората и любителите на играта. Да върнем малко позициите на националния отбор и може би вярата на феновете, че този отбор може да играе добър волейбол. Но без да натоварваме с прекалено големи очаквания, защото мисля, че това тежеше на тези момчета през последните години, с повече търпение и подкрепа ще се получат нещата", започна Константинов.

"Надявам се новата година да е успешна за националния отбор. Искам да благодаря за възможността, която ми се дава да работя в екип с Пламен, с ръководството на федерацията и се надявам да имаме ползотворна и успешна работа с българския национален отбор", бе краткият коментар на бившия национал Жеков. Ники Иванов пък обясни ролята си на координатор между всички национални гарнитури. "Относно това, с което ще се занимавам - това е една идея, която може би в съзнанието изкрастализира - една съвместна работа по веригата. Не може всеки да работи на парче и да бъда сам за себе си, ако искаме нашата общност да върви напред и да постигаме резултати. Тази първа работна среща беше много ползотворна. На една комуникация, по-сериозна и задълбочена, която ще бъде от помощ на всички отбори и най-вече на състезателите. Те трябва да наясно с порядките, за да не губим излишно време, а да се търси моментално резултат. Що се отнася до тази длъжност - координатор, това ще бъде свързващо звено между всички национални гарнитури. Нуждаем се от положителни емоции. Трябва да вярваме, да сме убедени и да гледаме в една и съща посока, за да се радваме на по-добро бъдеще".

Константинов бе категоричен, че треньорите нямат вина за резултатите ни в последните години, както и че прекалено високите очаквания са проблем. "Аз смятам, че на клубно ниво човек може да си избира в какъв момент да поеме даден тим - националният отбор, аз никога не съм чакал подходящия момент, за да се съглася да водя националите. Това е едно предизвикателство, безспорно отборът в последните години бележи спад и в резултатите, и в ранкинга, и може би това е един нормален процес за всички отбори. Има добри поколения, следват спадове, сменят се поколения, няма достатъчно състезатели с опит. Не мисля, че проблемите са били в работата на Силвано Пранди или Ники Желязков. Ходил съм редовно на тренировки и при двамата специалисти, имаха добър тренировъчен процес. Със сигурност проблемите не се коренят в треньорите. Има и друг момент - помпането с нереални очаквания на обществото. Когато поставиш едни нереални цели и те се разминат кардинално с това, което се показва - тогава хората започват да си задават въпроси, свързани с желанието на играчите или с прекалено завишени цели. Аз мисля, че е по-скоро второто. Същите тези очаквания се прехвърлят на тези момчета, те не са готови да ги носят, а под натиска на очакванията не могат да разкрият качествата си - други нямат необходимата мотивация да играят за националния отбор. От някои от тях имам уверението, че имат желание да играят. Опитните състезатели след 4-5 месеца не се знае в какво състояние ще са. Без да омаловажавам младите състезатели, мисля, че имаме нужда от малко опит в отбора. Един микс от млади и опитни състезатели е най-доброто решение. Не трябва да се гледа в дългосрочен план, а трябва да се мисли като предолимпийска година да се вземе максимума с това, с което разполагаме. Веднага след това трябва да се изгради една програма".

Николай Иванов (д).

"Това поколение, което сега играе, по-младите състезатели според мен нямат това отношение, както са имали предишното поколение. Те растат в един друг свят. Отношението към националния отбор е свързано и с отношението към държавата. Ние си уважаваме държавата, не толкова я харесваме. Много често казваме, че единственият изход е Терминал 2. Не можем да стимулираме момчетата финансово в националния отбор и в един момент се сблъскваш с проблема, че състезателите не са мотивирани. Мисля, че публиката е сериозен стимул за всеки един състезател, отношението към съотборниците. Всеки един разчита на другия. Тези, които ме притесняват, че могат да откажат, не съм разговарял още с тях. Тези, за които имам надежда, че ще приемат, вече разговарях с някои от тях и имам уверение, че ще се включат. Това, което най не ми е харесвало, не е свързано с технически способности или тактическа постройка. Има една апатия на моменти, която е необяснима, според мен това е най-голямото предизвикателство. Всеки един фен, може и привърженик, може да се радва, без да обича непременно спорта. Затова трябва да бъдат подкрепяни колективните спортове, които носят друг дух на нацията. Може да бъде простено всичко, всеки резултат, ако хората видят, че един отбор дава всичко от себе си. Когато се вижда една такава апатия, критиките са заслужени. Според мен не сме в елита на волейбола. Близко сме, имаме потенциал - тези момчета не са постигали голям резултат до момента. Ние се намираме в групата на едно добро средноевропейско ниво, но не топ. Дали може да се промени? Само ако от списъка с 20 човека, се явят и 20-те, може да се промени, ще се подпиша с две ръце. Много неща зависят от момчетата и от желанието им да играят", каза още той, подчертавайки, че премахването на апатията е най-сериозното предизвикателство.

Новият наставник коментира и групата ни за Европейското, определяйки я за "втората най-трудна след тази на Италия". "Групата ни изобщо не е лесна. Нашата група е с по-изявени отбори, в другите има по един топ отбор. Има два отбора в нашата група на световно ниво - единият безспорно е Словения, резултатите им от последните години го доказват, а Украйна с това представяне на Световното първенство е много сериозен тим, познавам голяма част от играчите им - тежък противник са. Оценката, че групата е слаба, удачна, аз не я споделям. Не омаловажавам качествата на Испания и Финландия, но те трябва да са преодолими отбори. Цяла Европа вече играе добър волейбол, не можеш да победиш даден тим, ако не си максимално концентриран. Украинците имаха шанс да влязат и в четворката, това за мен не е случайно. След италианската група нашата е втората по сила на това Европейско първенство. Относно перспективата за Лос Анджелис може да се мисли догодина. В момента, докато на дневен ред е Париж, нека коментираме тази Олимпиада. Не сме в лесна позиция в Световната лига, защото можем да изпаднем. Задачата да останем в Лигата не е проста, да не кажа, че е сложна. Затова и моето желание е всички състезатели да се явят в началото. Изключително сложна година, имаме три големи състезания - Лигата, Европейското и олимпийската квалификация, която ще е като мини-световно първенство - 7 мача за 9 дни. Много е трудно да се прогнозира какво ще е състоянието на играчите, как да се балансира на кого да се дава почивка, не можеш да изиграеш Лигата с един състав, с какви състави ще са другите отбори. Най-добре е, свършва първенството, изиграваш Лигата и почиваш - тогава шансовете за контузии са по-малко. Ако им дадеш почивка на по-опитните, има вариант за контузия или изгубване на оптимална форма. Най-добре е да не се класираме за Финалите на Лигата, защото няма как да се подготвим за Европейското, то ни е приоритет. Предпочитам тогава да сме в добро състояние. Олимпийската квалификация е две седмици след Европейското, още не е обявено къде ще бъде, как ще бъдат разпределени отборите. До края на месеца ще стане ясно за олимпийската квалификация. Няма да срещнем Италия в Лигата, със сигурност, и мисля, че и Нидерландия. Имаме въпросителна за третия отбор, който ще стане ясен след жребия".

"Има нужда националният отбор от един приличен резултат. Поредица от загуби влияят на всеки един отбор негативно, губи се увереност и вярата на хората, че този отбор може да печели. Да се класираш на Олимпиада, това е най-сложното нещо. На всички ни се иска. Аз мисля, че колкото и да са малки шансовете ни за класиране на Олимпиада, трябва да ги използваме. Реалист съм, че е много трудно, но това го прави и по-интересно, по-голямо предизвикателство. Няма нищо по-хубаво от това да отидеш на Олимпиада. Несравнимо е като мащаби с всяко друго първенство. Ако изиграем едно добро Европейско, ще влезем със самочувствие в квалификацията. С повече вяра ще увеличим шансовете си. Имаше предложение от федерацията да подпиша тригодишен договор, аз отказах. Оставям вратата отворена след олимпийската квалификация пред федерацията, тя да вземе решение за бъдещето ми. Това беше моето желание", разкри той относно договора си, като се е разбрал федерацията да прецени дали той да остане на поста селекционер след края на олимпийската квалификация.

Ганев се върна към Световното и представянето ни тогава, когато допуснахме три загуби в групата и отпаднахме. "Целите ние ги поставяме още в края на предната година. За да направиш някаква подготовка, трябва да си наясно какви цели имаш. Беше променен форматът на Световното първенство, групите станаха шест по четири отбора, вместо четири групи по шест отбора. Ние се паднахме в тежка група, за съжаление, с Полша и САЩ. Шансовете ни намаляха, ако бяхме със стария формат, можехме да преодолеем грешната стъпка с Мексико и да продължим напред. След двете загуби, които направихме, психически нямаше мотивация у играчите. Когато видиш, че ти се изплъзва мечтата след две загуби, за мен беше логично да се сринат. Не играхме добре, но и факторите, които повлияха, бяха налице. Няма как да търсим вина у състезателите. Всичко оставяме назад. Целите ни сега са по-реалистични - оставане в Световната лига, четвъртфинал на Европейското, а за самата квалификация не сме поставяли цели. За Европейското груповата фаза трябваше да е в Бургас, но всички мачове ще са във Варна, тъй като залата в Бургас няма да е готова. Има вече огромен интерес, само от финландците вече има 2500 заявки. Нашата цел е да играем пред родна публика, да напълним отново зала "Конгресна", да направим всички условия на треньорския щаб за подготовка", като Константинов добави за залата в морската ни столица: "Варна, поне за нас, това поколение с Андрей, Варна е бил винаги нашият волейболен дом. С публиката, тя не може да се каже, че е само варненска, тя е в основата да запали много от момчетата, които сега играят. Не е лесно да играеш на такава атмосфера, но когато свикнеш и стане едно цяло, играчи и публика, се превръща в оръжие".

Любомир Ганев.

Новият селекционер на мъжете заяви, че бившият национал Матей Казийски е в списъка му с желания и иска той да бъде отново част от националния отбор. Двамата все още не са разговаряли, разкри още треньорът на Локо Новосибирск. "Матей е в списъка на моите желания, да. Няма треньор, който да иска да се лиши от него в състава, въпросът е дали той ще намери мотивация да изиграе една година с националния отбор. Доста години минаха, но до ден-днешен Матей е един от топ състезателите ни и на тези години показва изключително ниво. Не сме водили личен разговор, но моето желание е той да бъде в националния отбор", каза още Константинов. /БГНЕС