Константин Павлов: Ще превърнем част от резиденция “Лозенец” в една от най-модерните градини в София

Терен от резиденция “Лозенец” има потенциала да бъде едно от най-хубавите публични пространства в София. Това заяви кметът на района Константин Павлов.

По негово предложение частният терен е разменен с друг в район “Студентски”, където собствениците ще могат да реализират инвестиционните си намерения за строеж, а пространството пред резиденцията ще се ползва в обществен интерес.

“Този терен от резиденцията ще може да се превърне в модерна и зелена градина с потенциал да бъде едно от най-хубавите места в София”, подчерта кандидатът за втори мандат на “Продължаваме промяната - Демократична България” (Спаси София). В ефира на “Дарик радио” той допълни, че е назрял моментът за отчуждаване на редица частни терени в училищни дворове, паркове и градинки - включително тази пред Водната кула в “Лозенец”.

“Има много несвършена работа по казуса през последните 30 години. Мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет буквално изостави новите квартали като “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, където трябва да се отчуждят редица терени, за да може да се инвестира в изграждането на улици, паркове, детски градини”, подчерта Павлов. И добави, че новото управление на София трябва спешно да намери решение на проблема, който е общ за всички квартали под Околовръстния път.

Кметът на “Лозенец” припомни, че през първия си мандат е доказал нагледно как се осъществява качествено общинско строителство на световно ниво с разширяването на 192-а детска градина “Лозичка”. Именно Павлов взема политическото решение да раздели проектирането от изпълнението и по този начин да прекрати порочната практика инженеринг.

“Инженерингът е традиционният начин, по който Столична община възлага поръчки в София. Това е все едно един ученик сам да си даде домашното, сам да си го провери и сам да си напише оценката. Ние разделихме това и доказахме, че може да има качествено общинско строителство и да се строи без ремонт на ремонта - голямата язва на строежите в столицата”, подчерта Павлов.

Представителят на “Да, България” отново се обяви за по-голяма самостоятелност на районните кметове и финансова децентрализация, която ще позволи парите на данъкоплатците в “Лозенец” да се инвестират обратно в района.

“Жителите на района плащат десетки милиони под формата на местни данъци и такси, а “Лозенец” получава обратно едва 2% за благоустройствени дейности. Това трябва да се прекрати, за да може проблемите да се решават възможно най-бързо и качествено близо до хората”, заключи Павлов. /БГНЕС