Константин Павлов: Чакат ни 4 трудни, но вълнуващи години

Чакат ни четири трудни, но вълнуващи години, в които ще се случат много хубави неща. Това заяви кандидатът на "Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София)" за кмет на столичния район "Лозенец", предаде репортер на БГНЕС.

"До момента свършихме много хубави работи. Едно от нещата, от които съм много доволен, е, че ние прекратихме практиката на т.нар. инженеринг при обществените поръчки, т.е. на практика направихме първите поръчки, при които отделихме проектирането от изпълнението и по този начин пречупихме нещо, което се смята за обичайно в България и за проблем без решение", каза Павлов и добави, че по този начин са показали как може да се прави обществено строителство с високо качество.

Той посочи, че се изисква малко повече работа, прецизност, повече документи да се подготвят, отнема и малко по-дълго време, но крайният резултат си заслужава и по този начин се ликвидира един от хроничните недостатъци на строителството в Столична община – т.нар. "ремонт на ремонта".

"Разширението на 192 детска градина, което завършихме наскоро, всъщност, показва, че общественото строителство може да бъде красиво, функционално и всички да му се радват, вместо всички да го критикуват", подчерта кандидатът за кмет на "Лозенец".

Павлов отбеляза и други важни неща, които с екипа му са направили. "Разчистихме квартала от много незаконни обекти, включително тук наблизо имаше незаконна бензиностанция, която закрихме. Сега на нейно място има хубава градинка, за която гражданите се погрижиха", каза той.

Кандидатът за районен кмет допълни, че на много места в "Лозенец" са възстановени оригиналните паважни настилки. "Показахме как трябва да изглежда кварталът", подчерта той и отбеляза, че са направили сградата на администрацията по-приветлива за гражданите, както и нов уебсайт.

Павлов посочи, че много остана да се направи – две разширения на детски градини, които са започнали, които също се правят без инженеринг, с отделно проектиране.

"Има потенциал да създадем няколко нови зелени пространства в "Лозенец". Буквално в последните дни на настоящия мандат, с помощта на Общинския съвет, спасихме от застрояване едно от ъгълчетата на резиденция "Лозенец", то стана общинско, и вече има потенциал, и аз ще работя затова това място да се превърне в обществено достъпно зелено пространство за гражданите", обяви той.

Павлов уточни, че е същата ситуацията с единствения по-голям терен с предназначение за зелена площ, който беше отчужден от Столична община. "Пак е на територията на "Лозенец", в кв. "Витоша", ВЕЦ Симеоново, където също има потенциал да създадем първото голямо и хубаво обществено пространство в този квартал", добави той, като подчерта, че кварталът е бил пренебрегван в продължение на 30 г., но вече има потенциал нещата да потръгнат.

"Тук се намират минералните извори. Вече имаме проект за двата наливни къта, проект за тръбите, проект за водоснабдяването, проект за охранителната зона на сондажа, така че с малко помощ и малка финансиране сме готови още в началото на мандата да направим два водоналивни къта за гражданите, които живеят наоколо. От тях ще се възползват и гражданите на "Средец", които се намират съвсем наблизо", каза още Павлов. /БГНЕС