Комитова: Гоним чуждестранните инвеститори заради процедурите за строителни разрешения

Твърдя най-отговорно, че процедурите за строителни разрешения са причината да изгоним чуждестранните инвеститори от България. Това заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, предаде репортер на БГНЕС.

По думите й чуждестранните инвестиции у нас се затрудняват поради проблеми, свързани с нормативната уредба.

„Всеки от вас знае, че при един строеж се обикалят много институции. За разрешение за строеж се хаби много време. На втория месец инвеститорите се отказват. Създават се условия за тежки корупционни практики. Ние мислим за промени в закона, касаещ инвестиционния процес“, допълни Комитова.

Тя обсъди и Наредбата за паспортите на сградите. Според нея този текст е безсмислен, а технически паспорт на сграда се изисква, само ако ще се преустройва нещо в сградата. Проблематична била и Наредбата за достъпна среда.

„Наредбата за достъпна среда, произведена от предишния министър изисква в една сграда всички апартаменти да са предвидени за инвалиди. Банята, коридорите и балконите да са в такъв размер, че да са достъпни и в тях да може да се завърти инвалидна количка. До въвеждането на тази глупава наредба имаше друга, според която в сграда с повече от 30 жилища, едно, по възможност да е на партера, наистина да е пригодено за инвалиди. Такъв е германският опит и работим по тази наредба. Докато преработваме текстовете, отменихме за срок от една година старата наредба“, уточни министърът. /БГНЕС