Комисия по отбрана прие на второ четене споразумението за оръжие за Украйна

Комисия по отбрана прие на второ четене Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите гласуваха и да не бъде публикувана класифицирана информация.

Предстои гласуването на споразумението на второ четене в пленарна зала.

След заседанието Христо Гаджев от ГЕРБ, председател на Комисията по отбрана посочи, че се надява това да е един първи етап на въоръжаване на Украйна и да има последващ етап, в който България да продължи да го прави. "Ще има резултат, защото основната част, която се предвижда да бъде предоставена е за защита на населението и на обектите от въздушни атаки. Надявам се да има подобна роля", отбеляза той.

БГНЕС припомня, че на 9 декември Народните представители приеха на първо четене споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с гласовете на 130 депутати. Преди гласуването отново имаше спорове между депутатите.

Кристиан Вигенин от БСП предложи това гласуване да остане за следващата седмица, но това не беше прието. "Ние няма да можем да помогнем във войната, няма да можем след днешното решение да помогнем и в търсенето на мира, няма да можем да помогнем и в действията, които ще предприеме и ЕС и отделните страни членки, когато последните оръжия заглъхнат и когато ще трябва да се търсят трайните решения за това подобни конфликти да няма нито там, нито в Европа.", обясни той.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов попита дали сме сигурни, че оръжията, които изпращаме в Украйна няма да бъдат използвани от българите в Украйна. "За разлика от българските депутати, украинският посланик знае какво ще дадем.", каза той. Костадинов подчерта, че обсъждат срамен договор.

Със споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, ще бъдат предоставени въоръжение, техника и боеприпаси в обем и по вид съгласно приложение 1 в споразумението. Тъй като документите, в които е записано какво точно ще дадем са поверителни, остава неясно какво точно ще предоставим като въоръжение на Украйна./БГНЕС

Тагове: