Коледа в Етнографския музей, отвориха врати работилниците

Традиционните коледни работилници, организирани от Етнографския музей към БАН, отвориха врати, предаде репортер на БГНЕС.

„В момента с колегите от музея се занимаваме с нашите коледни ателиета. Добре дошли са всички деца и възрастни, които имат интерес към правенето на сурвачки, коледни играчки и традиционни хлябове“, каза пред БГНЕС кураторът Васил Балтаджиев.

Събитието се провежда от много години и в него има практическа насоченост.

„От много години се опитваме да съчетаем полезното с приятното за децата – първо им разказваме за традициите и обичаите, а после те се опитват да пресъздадат определен ритуал“, поясни той.

Няма възрастови ограничение за участие в инициативата.

„Според възрастта на нашите посетители се различават и различните ателиета. Към момента доста деца се очакват от училища и организирани групи, както и от родители, които са готови да доведат децата си. Мероприятието продължава около час и половина. Децата влизат в ролята на самодиви и традиционни герои, правят сурвачки, традиционен хляб. Те най-добре възприемат информацията, най-приятно е, като на тях им разказваме. Искаме да предадем информация за бита на прадедите им.

По-изпълнено с игри е нашето лятно училище. В него децата в рамките на една седмица могат да се запознаят с българските традиции“, заяви Балтаджиев.

Записването за участие в инициативата става на сайта на музея. /БГНЕС