Кофеинът подобрява реакцията към движещи се обекти

Кофеинът повишава бдителността и точността при откриване на движещи се обекти, а също така и подобрява времето за реакция. Това са установили учени в първото по рода си проучване на ефектите на кофеина върху динамичните визуални умения.

„Много от това, което се случва в нашата среда, се движи – като да се опитвате да пресечете натоварено кръстовище като пешеходец или да намерите нещо на рафт, докато вървите по пътеките на магазин за хранителни стоки“, каза д-р Кристин Далтън от училището Waterloo по оптометрия и визия. "Тестването на зрителната острота при динамични условия може да предостави повече информация за нашата функционална производителност."

Зрителната острота се отнася до способността на човек да открива и разпознава малки детайли и може да бъде измерена при статични (неподвижни) или динамични (движещи се) условия. Докато както статичната, така и динамичната зрителна острота предоставят важна информация за това как взаимодействаме със света около нас, уменията за динамична зрителна острота са особено важни в многото ежедневни дейности, в които се движим ние или обектите около нас.

„Въпреки че вече знаем, че кофеинът увеличава скоростта на бързите движения на очите, искахме допълнително да проучим как точно кофеинът подобрява визуалната обработка и улеснява откриването на движещи се зрителни стимули чрез тестване на динамичната зрителна острота“, каза съавторът Беатриз Редондо от Катедрата по оптика на Университета на Гранада.

В два отделни дни половината от участниците в проучването са погълнали капсула с кофеин (4 mg/kg), докато другата половина е приела таблетки плацебо. С помощта на компютърен тест са били измерени реакциите на хората преди и 60 минути след приема на кофеин.

Участниците, които са погълнали капсулите с кофеин, показват значително по-голяма точност и по-бърза скорост при идентифициране на по-малки движещи се стимули. Заключението е, че кофеинът влияе положително върху обработката на стимулите и вземането на решения. Скоростта на движение на очите и контрастната чувствителност, които са част от динамичното представяне на зрителната острота, също са чувствителни към приема на кофеин.

Изследването е публикувано в списание Psychopharmacology./БГНЕС