Книгата – подаръкът за Коледа, с който няма да сгрешим

С настъпването на коледните празници, все по-често ни се налага да си задаваме въпроса какъв подарък да купим за своите близки и приятели. Книгата е един от подаръците, с които няма да сгрешим, и с който можем да изненадаме важните за нас хора положително. Важно обаче е книгата да бъде съобразена с жанровите предпочитания на човека, на когото смятаме да я подарим, затова от БГНЕС попитахме няколко от най-големите и предпочитани български издателства кои са книгите, които препоръчват за подарък тази Коледа.

Христо Блажев посочи като най-важната и най-търсена книга на издателството, в което работи, сборникът с разкази „Нашата Коледа“, в който са събрани относително млади, но и не чак толкова, български автори, всеки от които разказва своята версия на Коледа. Читателите ще открият в този сборник разказите на Ангел Иванов, Веселина Седларска, Георги Караманев, Георги Марков, Георги Милков, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Иван Ланджев, Йорданка Белева, Кристин Димитрова, Мария Донева, Мария Касимова-Моасе, Михаил Вешим, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов, Теодора Димова и Тони Николов. Втората най-търсена книга е третият коледен роман на наложилата се в България авторка Карън Суон – „Коледа в „Тифани“.

„Имаме нужда от тази щипка любов и уют по Коледа“, смята Христо Блажев и допълни, че детската книга на поп певицата Марая Кери, озаглавена „Коледната принцеса“, в която самата тя е героиня, е прекрасен подарък за младите читателите.

Редакторът Теодора Николова препоръча този декември да подарим специално съставеното луксозно издание „Семейна Коледа“. Това е интерактивна книга тип дневник, в която можем да попълваме в рамките на пет години своите преживявания на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

„Можете да залепяте снимки, да записвате свои рецепти, идеи за подаръци“, каза тя и добави, че в книгата има включени също така идеи за коледна украса, представени са и любопитни традиции от различни страни и как там се празнуват съответните празници, може да бъде написано и писмо до Дядо Коледа с децата. Получилият такъв подарък хем научава нови неща, хем съхранява скъпите семейни спомени, а целта е един ден, когато я отвори, да си ги припомни. Идеята на издателството, в което работи Теодора Николова, е да предложи нещо по-различно на читателите тази година, а не типичните любовни романи и криминални истории.

Николета, която е книжар от няколко години, обясни, че в издателството, в което работи има богат избор на книги на коледна тематика. Според нея книгите са сред най-добрите подаръци и открои най-добрите сред тях, които да подарим за празниците. Първото заглавие, което тя препоръча, е „Коледно чудо“ – сборник с разкази на български автори на коледна тематика. По думите на книжаря това е една малко по-различна книга от тези, с които сме свикнали и уточни, че има доза изненада. Авторите, чийто творби са събрани в сборника, са Владимир Полеганов, Владислав Тодоров, Петър Крумов, Соня Тодорова, Андрей Велков, Благой Д. Иванов, Иван Владимиров-Нав, Рене Карабаш, Жечка Георгиева, Велина Минкова, Кремена Димитрова, Иван Димитров и Мария Касимова-Моасе. Следващото предложение е за по-малките – „Писма от Дядо Коледа“, или това са писмата от Дж. Р. Р. Толкин към неговите деца от името на Дядо Коледа. Страхотен подарък за децата е също и „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ от Лиман Франк Баум, както и „Колко остава до Коледа?“ от Хорст Екерт-Янош, която е почти като коледен календар, защото има по една приказва за всеки ден. Специалното този декември е и „Роди се младенец“ от Тоня Горанова. Разкошно илюстрирана книга за историята на раждането на Христос.

Антон Велчев, който работи също в престижно издание, отбеляза, че в страни като Исландия коледните празници са свързани с подаръци на книги, като не е задължително те непременно да са на коледна тематика и даде съвет книгите да бъдат подбирани според хората, на които ще ги поднесем, защото книгите са ценни, когато си намерят читателя. Неговите топ четири книги, които да подарим на любим човек тази Коледа, са оригинално замислената книга „Български празници и традиции“ на Мария Проданова, чрез която можем да се запознаем с празнично-обредната система и какво да поднесем на трапезата си според традициите на всеки празник. „Приказка“ на Стивън Кинг е книгата, която можем да подарим на феновете на писателя, но и на всички онези, които имат афинитет към приказките. „Има страхотна заигравка от страна на автора, поне аз разпознах над 50 популярни приказки – през тези на Братя Грим, има препратки и към Хауърд Лъвкрафт, Бредбъри и самия Кинг“, подчерта Антон Велчев. „Избрани стихотворения“ на гръцкия поет Константинос Кавафис със своя луксозен дизайн е едно чисто подаръчно издание, в което читателят може да открие една изключителна дълбочина в неговите стихове и много нежност. Незаменим подарък е и литературният шедьовър „Блондинка“ на Джойс Каръл Оутс, който разказва историята на холивудската актриса Мерилин Монро. Книгата е номинирана през 2001 г. за престижната награда „Пулицър“, а авторката е носител два пъти на наградата „О. Хенри“ и „Франсис Скот Фицджералд“ за особени заслуги в американската литература.

Красимир Лозанов, който е маркетинг директор в издателство, обясни, че не възприема Коледа по онзи „бонбонен вариант“ със звънчета, птичета и еленчета и акцентира върху свръхнови творби както за най-малките, така и за възрастните. Чудесни коледни подаръци за децата според него са „Елмър в снега“ от Дейвид Маккий за интересния шарен слон, любим герой на най-малките, „Гласове от зеления свят“ от италианския автор Стефано Бордильони, книга с образователна цел, в която се разказва за различните дървесни видове и цветя. Дългоочакваната книга на Мария Донева „Мишките отиват на опера“ по думите на Красимир Лозанов съдържа фин хумор и колкото е за деца, два пъти повече е за възрастни. Той препоръча също и новото издание на книгата на Мая Дългъчева „Приказки от Оная гора“. За възрастните творбите, върху които акцентира, са романът на Невена Митрополитска „По релсите“, удостоен с наградата „Роман на годината“ на Литературен клуб „Перото“, и дебютният роман на Боян Йорданов „Възлюбените“, в който български овчар разказва своите патила, но и за борбата и стремежа към знание може да се окаже важен доминант в развитието на един човек. В заключение маркетинговият директор посочи и две книги, които са насочени към читателите, които се интересуват от случващото се в България, а именно „Оловна тишина. Историята на един разстрел“ и „Горещо червено“ от Ивайла Александрова, като първата разказва не само за Никола Вапцаров, но и за всичко онова, което се е случвало през онези години в страната и стана носител на наградата „Златен лъв“ за най-силен обществено значим проект за годината в България. В тях коледно настроение няма, но книгата не трябва да се мисли само през формулата на забавлението, защото книгата е нещо много повече от това. /БГНЕС

Тагове: