Книга събра 53 спомена за акад. Сендов

Представянето на книгата "Академик Благовест Сендов през погледа на приятели и колеги от България и света" събра на едно място редица учени, общественици и граждани. Интересът към книгата беше толкова голям, че в зала „Проф. Марин Дринов“ в БАН почти нямаше свободни места, предаде репортер на БГНЕС.

Съставител на книгата е съпругата му Анна Сендова. Във възпоменателната книга, в над 200 страници, освен известни факти за живота на акад. Благовест Сендов, читателят може да открие и дирята, оставена от човека Благовест Сендов в живота и съзнанието на хората, с които се е срещал, работил и общувал. В написването на книгата са участвали 53 автори, които са познавали акад. Сендов.

“Всеки, който прочете книгата с всички тези спомени, ще може да се запознае с всички основни неща, които е направил Сендов в своя живот както в областта на науката, така и в областта на обществените ангажименти. Освен блестящ учен, световноизвестен математик, акад. Сендов беше и изключителен реформатор на науката и образованието. Той беше и ще бъде и за напред един от най-големите български държавници”, каза пред БГНЕС председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Той посочи, че акад. Сендов е единствената личност, която е управлявала БАН, Народното събрание и Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Акад. Ревалски отбеляза, че читателите ще се запознаят и с това, че акад. Сендов е бил посланик на България в света. “Той беше посланик на България в Япония, но и един от най-активният български представители в редица реномирани международни организации. Той представяше България по един блестящ начин и мисля, че мнозина хора по света са очаровани от България благодарение на неговата дейност”, категоричен е акад. Ревалски. Той обясни, че математиката цял живот е вълнувала акад. Сендов и е била на сърцето му. “Дори в последните си дни той за това говореше и разсъждаваше”, обясни той.

Председателят на БАН добави, че идеята за създаване на книгата се е появила преди 1 година по време на честванията за 90-годишнината от неговото рождение.

По време на представянето на книгата акад. Юлиан Ревалски посочи, рядко може да се намери такава личност и всеки, които е имаш щастието да бъде около него, е бил благословен.

Проф. Огнян Герджиков каза, че е изпитвал огромен респект към акад. Благовест Сендов. “България загуби изключително много с това, че не издигна акад. Сендов за президент на България. Той беше изключително балансиран и разумен. Той беше и мой учител в политиката, благодаря на съдбата, че ме срещна с акад. Сендов.”, каза той.

Алек Попов обясни, че за него е голяма чест и вълнение да сподели своите мисли за акад. Благовест Сендов.

“Името на акад. Сендов винаги ме отпраща към детството ми. Аз съм израснал с това име през годините и в последствие съм имал възможността да си общувам с него.”, каза той и добави, че в книгата е включен и негов спомен от акад. Сендов.

Акад. Кирил Боянов поднесе сърдечни благодарности за съставянето на книгата. “Благо ни липсва. Това е една книга, която трябва да се чете. Пожелавам всички да я четат.”, прикани той.

Анна Сендова, съставител на книгата обясни, че в съставянето на книгата са участвали 53 автори. Тя изрази огромна благодарност към всички, които са помогнали за написването на книгата “Академик Благовест Сендов през погледа на приятели и колеги от България и света". /БГНЕС