Кметът на Ню Йорк: Мигрантският поток заплашва града с разруха

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс заяви, че продължаващата мигрантска криза ще унищожи града. Той заяви, че от април 2022 г. досега през Ню Йорк са минали 110 000 души, търсещи убежище, и този проблем е довел до бюджетен дефицит в размер на 12 млрд. долара.

Според него търсещите убежище преди са идвали от Венецуела, а сега идват от Еквадор. Рускоговорящи граждани също пристигат в града през Мексико, както и мигранти от Западна Африка.

"И нека ви кажа нещо, нюйоркчани, никога през живота си не съм имал проблем, на който да не виждам отговор, но на този не виждам. Този проблем може да съсипе Ню Йорк", заяви Адамс по време на речта си, цитиран от ABC.

През 2021 г. и 2022 г. притокът на мигранти към САЩ ще счупи рекорд, надхвърляйки 2,3 млн. души. През април миналата година потокът от нелегални мигранти от Мексико в САЩ достигна 22-годишен връх. Вашингтон обяви извънредно положение. Американските власти съобщиха, че от началото на финансовата 2023 г. вече са пристигнали над 1,2 млн. мигранти./БГНЕС