Кметът на Казичене: Има светлина в тунела за Царската гара

Някога гордата Царска сграда в Казичене е била важна част от връзката на България с Европа. Днес, тя се е превърнала в останки на красивото, които отвреме на време вдъхновяват артисти и съвременни дейци. „Царската гара продължава да се руши, но виждам поне малка светлина в тунела”. Това каза пред БГНЕС кметът на Казичене Григор Григоров.

Тя се намира при гарата на Казичене, недалеч от София. Днес сградата продължава да се руши, но вглеждайки се в нея, въображението разкрива красотата ѝ от миналото. Тя е построена във виенски стил от цар Фердинанд I.

„Когато е започната реално е била доста по-малка от това, което се вижда в момента. Строежът ѝ започва 1906 г. и е завършена 1911 г. Функционирала е като гара немалко години, защото през нея са минали реално всички кралски особи на Европа”, разказа кметът. Построена от цар Фердинанд, след това е ползвана от цар Борис III. „Теснолинейката се е движила от тук до двореца „Врана“. Реално всички, които са пристигали на гарата на посещение в България, от тук с теснолинейката са отивали в самия дворец, като повечето пъти ги е возил лично цар Борис Трети. Той е бил машинист, това му е било като хоби“, разказа кметът.

Той посочи, че състоянието днес на Царската гара не е цветущо и положението е все по-зле. „Доста парчета вече се откъртиха от тавана, от стените, падат тухли отстрани до прозорците. Надявам се по-скоро някой евентуално да съдейства и да помогне. В момента не е добре“, каза кметът.

Според него единственото, което може да се направи е да се възстанови гарата изцяло. „Всичко останало просто ще бъдат някакви козметични работи. Единственото е само реставрация и да се възстанови наистина това красиво съоръжение с история“, каза Григоров.

Той посочи, че има доста разговори за бъдещето на гарата. „Има хора, които се интересуват много от нея, доста искат да помогнат“, разкри Григоров, но избяга да даде повече информация предварително.

Кметът сподели единствено, че вижда поне малка светлина в тунела. „Има хора, които се ангажираха доста. Една-две фондации имат голям интерес също. Надявам се! Просто всичко е свързано с финансови средства“, каза кметът на Казичене. /БГНЕС