Откриха мъртъв кмета на Якоруда, разследват самоубийство

Кметът на Якоруда Нуредин Кафелов е открит мъртъв.

Областната дирекция на МВР, която обхваща територията на Якоруда, разследва две версии - за убийство и самоубийство, при намереното тяло на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов.

На преден план, обаче, излиза версията за самоубийство, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Началото на огледа на колата, в която бе открито тялото на Кафелов, бе забавено поради факта, че колата е намерена заключена отвътре.

При огледа не са открити следи от външна намеса по автомобила, потвърдиха от ОДМВР пред кореспондента на БГНЕС.

По неофициална информация от областния управител Кафелов е бил на лов в събота, като вероятно не се е прибирал до дома си в нощта срещу неделя. В неделя не е отговарял на повикванията на мобилния му телефон, и колеги а тръгнали да го търсят. Така е намерено и тялото на мъжа. Самоличността му е потвърдена от главния секретар на общината.

БГНЕС припомня, че Кафелов бе открит мъртъв с огнестрелна рана в главата. Тялото му е било в лек автомобил в местността Цървуле, по пътя за курортната местност Трещеник.

Сигнал за инцидента е подаден към 16.30 ч. днес. Кметът е имал разрешителни за дългоцевно и късоцевно оръжие, като е притежавал лично оръжие.

Уведомена е прокуратурата. На местопроизшествието се извършва оглед от служители на ОДМВР-Благоевград.

Разследването се води под надзора на районната прокуратура в Благоевград.

Кафелов бе избран за кмет от листата на ДПС. Преди да стане кмет, мъжът беше в ръководството на Комисията за финансов надзор.

Кафелов бе женен, с две деца. Негови колеги и познати коментират, че е затворен човек, не общува много, не дава интервюта пред журналисти, избягва да говори и с граждани.

През лятото на 2022 г. КПКОНПИ започна разследване срещу Кафелов. Тъстът и тъщата на якорудския кмет Нуредин Кафелов от години снабдяват сградата на администрацията, селските кметства, детските градини, училищата и Дневния център за деца с увреждания с интернет, перилни, почистващи и дезинфекционни препарати. Поръчките се правят, без да се обявяват предварително процедури по ЗОП, и всяка от тях може да бъде установена чрез изискване на фактурите между община Якоруда и двете фирми, чрез които родителите на кметската съпруга осъществяват дейността. Това е сигналът, регистриран на 18 юни в Комисията за конфликт на интереси. В него авторът му е дал сведения за фирмите, взети от Търговския регистър, за да облекчи Антикорупционната комисия в разследването срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов за конфликт на интереси.

Нуредин Кафелов е роден на 01 януари 1958 г. в гр. Якоруда. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. Магистър - строителен инженер по промишлено и гражданско строителство. Завършва и Икономическия институт "Карл Маркс"./БГНЕС