Ключови местни избори в Полша

Ключови местни избори ще се проведат в Полша днес.


Управляващите партии от проевропейската коалиция се надяват, че вотът ще сложи край на "ерата на популизма", представена от предишното националистическо правителство.

Гласуването се разглежда като първи тест за управляващата лявоцентристка коалиция на министър-председателя Доналд Туск, която спечели парламентарните избори през октомври.

Гласоподавателите в 38-милионната държава - членка на ЕС и НАТО, ще избират кметове и членове на местните и регионалните власти измежду близо 200 000 кандидати.

В национален мащаб вотът "ще бъде равносилен на референдум за политическите партии", заяви пред АФП Станислав Мочек, професор в университета Collegium Civitas във Варшава.

Проучванията на общественото мнение показват, че центристката Гражданска коалиция (ГК) на Туск е изравнена с "Право и справедливост" (ПиС), която управляваше страната до миналата година, като и двете получават малко под 30% подкрепа.

Вотът ще бъде решаващ за 16-те регионални съвета на страната.

Членовете на управляващата коалиция, които се кандидатират отделно, имат увереност, че ще спечелят във всички, с изключение на един.

"Недемократични тенденции"

Коалицията ще разчита на своите съюзници - християндемократическата партия "Трети път" и партия "Левите" - да помогнат за победата на проевропейския лагер.

ПиС, която в момента управлява в пет региона, може да се обедини с крайнодясната Конфедерация или с по-малки регионални формации след вота.

Анна Матерска-Сосновска, анализатор във фондация "Стефан Батори", заяви, че ако проевропейският алианс спечели, това ще "потвърди отхвърлянето на недемократичните тенденции" сред избирателите в страната.

Туск, който беше ръководител на Европейския съвет в периода 2014-2019 г., подчерта това по време на кампанията, като заяви, че страната "възстановява върховенството на закона тези дни" след управлението на ПиС.

Неговият съюзник Рафал Тшасковски, кметът на Варшава, който се стреми да удължи мандата си, обясни, че "е необходим втори етап в този поход, за да се сложи край на епохата на популизма, представлявана от Пис".

Партиите в коалицията се нуждаят от голяма победа и поради факта, че правителството на Туск е подложено на критики от страна на някои избиратели за бавния темп на реформите след първите 100 дни на поста.

За ПиС, която все още е най-голямата група в парламента, изборите са "шанс да видят на каква степен на подкрепа могат да разчитат", каза Матерска-Сосновска.

На национално ниво ПиС се надява да остане най-голямата партия в страната, което ще подсили надеждите ѝ да се върне на власт някой ден.

Загубата й от ГК на свой ред може да доведе до срив на структурата, ръководена от Ярослав Качински, в по-дългосрочен план, смятат анализатори.

"Предстои тежка надпревара"

Бившият министър-председател от ПиС Матеуш Моравецки наскоро предупреди, че партията му трябва да се "подготви за тежка надпревара".

ПиС може да разчита на верните си избиратели в по-малките градове и селата, особено в селските райони в източната и югоизточната част на Полша.

Управляващата коалиция е почти сигурна, че ще надделее в големите градове.

Във Варшава Тшасковски е сочен за победител в кметската надпревара още на първия тур.

Предизборната кампания беше съсредоточена главно върху въпроси, като транспорта, жилищното настаняване и укрепването на местните и регионалните власти след годините на централизация, прокарвана от ПиС.

Кампанията беше белязана от митинги на земеделски производители в знак на протест срещу "Зелената сделка" на ЕС и вноса на евтино зърно от Украйна.

Протестиращите бяха разгневени и от финансовите скандали, свързани с предишното правителство, както и от разрива в управляващата коалиция заради предложенията за либерализиране на закона за абортите в католическата страна.

Очаква се избирателната активност да бъде по-ниска от рекордните 74,4 % от миналогодишните парламентарни избори, които издигнаха на власт водената от Туск коалиция.

Избирателните секции ще отворят в 07:00 ч. местно време (08:00 българско) и ще затворят в 21:00 ч. (22:00 българско). Екзитполовете ще бъдат публикувани скоро след това. /БГНЕС