Климатът не влияе на разпространението на коронавируса

Климатичните условия не влияят върху активността на разпространение на коронавирус, сочи ново изследване на канадски учени, публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация, предаде ТАСС.

Учените са анализирали повече от 375 600 потвърдени случая на COVID-19 в 144 страни по света. Експертите са сравнили динамиката на инфекцията от 20 до 27 март, като са взели предвид фактори като географска ширина, температура, и влажност на околната среда. С особено внимание учените са проследили и развитието на заразата предвид мерките за борба с разпространението на болестта през предходен период (от 7 до 13 март).

Изследователите не са открили значителна връзка между географската ширина или температура и епидемичното разпространение на заразата, както и са установили незначителна връзка между по-малкото предаване на болестта в условията на висока влажност на въздуха.

Учените са описали изследванията си в доклад, който заключава, че най-голямо влияние върху разпространението на коронавируса имат налаганите ограничения, социално дистанциране, дезинфекция и ползване на предпазни средства, както и закриването на учебните заведения, паркове, и други места, на които се събират хора, отколкото атмосферните условия./БГНЕС