Клаебо без конкуренция в спринта в Ленцерхайде

Йоханес Клаебо увеличи преднината си в генералното класиране на Световната купа.

Норвежецът Йоханес Клаебо записа трета победа в Световната купа по ски бягане от началото на сезона, след като не остави шанс на конкурентите си на 1,5 километра в Ленцерхайде, Швейцария.

23-годишният Клаебо остана втори във вчерашния масов старт на 15 километра, но днес бе категоричен, като записа първи места в своите серии на четвъртфиналите и полуфиналите, след което записа време 2 минути 55.33 секунди във финала, оставяйки на 35 стотни зад себе си италианеца Федерико Пелегрино. На почетната стълбичка се качи и Ришар Жув от Франция, останал на малко повече от половин секунда зад победителя.

За Клаебо това бе 31-ва победа в Световната купа, като по този начин той излезе еднолично на трето място във вечната ранглиста и пред него вече са единствено сънародниците му Бьорн Дели (46) и Петер Нортхуг (38). Клаебо увеличи и преднината си в генералното класиране за Световната купа, където има актив от 566 точки, 78 повече от втори Емил Иверсен (Норвегия).

При дамите победа в спринта бе за словенка Анамария Лампич, а зад нея се наредиха Майкен Фала от Норвегия и Наталия Непряева от Русия. /БГНЕС