Кийн и Матюиди жертви на расизъм в Каляри

Според някои Кийн е предизвикал гневната реакция на феновете на Каляри като е изразил радостта си от гола точно пред тях.

Играчите на Ювентус Мойзе Кийн и Блез Матюиди са били жертва на расистки скандирания от страна на феновете на Каляри по време на мача между двата тима миналата вечер. "Бианконерите" спечелиха гостуването си на остров Сардиния с 2:0 и направиха поредна крачка към титлата в Серия А, но след двубоя повечето коментари бяха насочени към расистките инциденти в края на срещата.

Кийн вкара решаващото второ попадение в 85-та минута, след което изрази радостта си пред сектора с фенове на домакините, което предизвика гнева им и те го обсипаха с освирквания и скандирания, които се определят за расистки. От трибуните се чуваха и маймунски звуци. Малко след това Матюиди не издържа и бурно изрази недоволството си пред рефера, като дори заплаши да напусне терена, преди дикторът на стадиона да призове феновете да спрат със скандиранията. Матюиди бе жертва на расистки подвиквания на същия стадион и през миналия сезон, като след това получи официално извинение от страна на клуба.

Въпреки това, след мача бяха изразени мнения, че Кийн е предизвикал действията на публиката с некоректното си изразяване на радостта след гола. "Голове се празнуват със съотборниците. Можеше да го направи по различен начин. Мисля, че вината е 50-50. Мойзе не трябваше да прави така и секторът не трябваше да реагира по този начин", коментира централният защитник на Юве Леонардо Бонучи. "Както винаги, на стадиона има идиоти, но има и нормални хора. Нецивилизованите трябва да бъдат идентифицирани с камери и да им се спре достъпа до мачове", каза наставникът на шампионите Масимилиано Алегри.

https://www.instagram.com/p/BvxQkaNApK2/?utm_source=ig_web_copy_link

Според президента на Каляри Томазо Джиулини основната вина за случилото се е на 19-годишният нападател на Ювентус. "Чух предимно освирквания, но ако е имало маймунски звуци, това не е редно. Това, което се случи в края, стана заради неправилното празнуване на гола и щеше да се случи с всеки друг играч", смята Джиулини.

След победата си над Каляри Ювентус вече има 81 точки и води с 18 пред втория Наполи на върха на класирането. Днес неаполитанци гостува на Емполи. /БГНЕС