Китай праща армия от 100 000 патици на бой срещу нашествие на скакалци

Китай ще изпрати „войска“ от патици в Пакистан, за да помогне в битката срещу огромна напаст от скакалци, която представлява заплаха за продоволствената сигурност в региона.

Най-малко 100 000 патици ще бъдат разположени на 4 827 километра от източната провинция Джъдзян до Пакистан, която споделя граница с провинция Синдзян.

Лу Лиджъ, изследовател от Провинциалния институт за селскостопански технологии, заяви пред местния вестник The Ningbo Evening News, че патиците се оказали ефективен метод за борба срещу скакалците преди 20 години.

През 2000 г. 700-хилядна армия от патици и пилета беше изпратена в Синдзян, за да помогне за контрола над рояците скакалци, които погълнаха над 3,8 милиона хектара култури и тревни площи.

По онова време изследователите установяват, че патиците са по-ефективни от пилетата при жадното поглъщане на унищожителните вредители.

Лу каза пред вестника: „Една патица може да изяде повече от 200 скакалци на ден. Те имат три пъти по-голяма бойна способност."

Той каза още, че патиците са по-склонни да останат в група, което прави действията им по-ползотворни от тези на пилетата. Според него използването на патици като „биологично оръжие“ е по-евтино и доста по-природосъобразно, отколкото прилагането на пестициди.

Китайската държавна телевизия CGTN съобщи, че „400 млрд. скакалци приближават към Китай от индийско-пакистанската граница“.

Нашествието на скакалците принуди пакистанския премиер Имран Хан да обяви бедствено положение по-рано този месец и да предприеме мерки за защита на посевите и интересите на фермерите./БГНЕС