Китайският външен министър ще председателства Съвета за сигурност на ООН за войната в Газа

Китай съобщи, че министърът на външните работи Ван Йи ще посети Ню Йорк за преговори в рамките ООН по отношение на войната между Израел и Хамас.

"Първият дипломат на Китай ще бъде в Ню Йорк тази седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН относно конфликта между Израел и Хамас", съобщи Министерството на външните работи на Пекин, предаде АФП.

"В качеството си на ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през този месец, Китай ще проведе среща на високо равнище по палестинско-израелския въпрос на 29 ноември", заяви говорителят Ван Уенбин, като добави, че Ван Йи ще председателства срещата.

Миналата седмица Китай заяви, че приветства примирието между Израел и Хамас, което започна на 24 ноември и доведе до освобождаването на десетки заложници и на повече от 100 палестински затворници.

Днес последните часове от примирието изтичат.

Пекин се надява, че на преговорите на ООН тази седмица ще се постигне "прекратяване на огъня и спиране на сраженията" и ще се даде "принос за облекчаване на хуманитарната криза в Газа", подчерта Ван Уенбин.

В миналото Китай е симпатизирал на палестинската кауза и е подкрепял решението на израелско-палестинския конфликт, основано на съществуването на две държави. /БГНЕС