Китай увеличава спасителните заеми за страните от "Един пояс, един път"

През последните две десетилетия Китай е отпуснал спасителни заеми на стойност 240 млрд. долара на 22 развиващи се страни, застрашени от неплатежоспособност, като тенденцията се е ускорила през последните години, се казва в днешен доклад.

Според проучването почти всички средства са отишли в държави от инициативата "Един пояс, един път" (BRI) като Шри Ланка, Пакистан и Турция - предимно държави с ниски и средни доходи, които са получили китайски заеми за развитие на инфраструктурата.

Докладът от 40 страници, изготвен от базираната в САЩ изследователска лаборатория AidData, Световната банка, Харвардското училище "Кенеди" и Института за световна икономика в Кил, показва, че отпускането на спасителни заеми се е ускорило между 2016 г. и 2021 г., като в този период Пекин е отпуснал 80% от спасителните си заеми, съобщава АФП.

В целия свят държавите от BRI са подложени на напрежение, тъй като рязко нарастващата инфлация и лихвените проценти, допълнени от продължаващото въздействие на пандемията от Ковид-19, са навредили на способността им да изплащат дълговете си.

В доклада се посочва, че спасителните мерки позволяват на страните да удължат срока на заемите си и да останат платежоспособни.

Китай твърди, че повече от 150 държави са се присъединили към BRI - глобален инфраструктурен проект на стойност трилиони долари, представен от президента Си Дзинпин преди десет години. Пекин твърди, че инициативата има за цел да задълбочи приятелските търговски отношения с други държави, особено в развиващия се свят.

Критиците обаче отдавна обвиняват Китай, че вкарва страните с по-ниски доходи в дългови капани, като им предлага огромни и непосилни заеми.

"Китай е разработил система за "спасяване по "Един пояс, един път", която помага на страните получатели да избегнат фалит и да продължат да обслужват дълговете си по BRI, поне в краткосрочен план", се казва в доклада.

В сравнение с Международния валутен фонд и огромната ликвидна подкрепа, предоставяна от Федералния резерв на САЩ, спасителните мерки на Китай остават малки, но бързо нарастват, се казва в доклада.

"Пекин се е насочил към ограничен набор от потенциални получатели, като почти всички китайски спасителни заеми са отишли в държави с ниски и средни доходи от BRI със значителни неизплатени дългове към китайски банки", пишат авторите му.

В доклада се предупреждава, че китайските заеми са по-непрозрачни в сравнение с други международни кредитори от последна инстанция - и често се отпускат при среден лихвен процент от 5%, в сравнение с типичния двупроцентов процент за заем от МВФ. Много от тези споразумения са така наречените "разсрочвания", при които едни и същи краткосрочни заеми се отпускат многократно за рефинансиране на дългове, чийто падеж предстои.

Този месец Китай се съгласи да преструктурира заемите си за Шри Ланка, като по този начин разчисти пътя за спасяването на островната държава от МВФ, в чийто списък Пекин фигурира като най-голям двустранен кредитор. /БГНЕС