Китай: Слаб темп на икономиката; демографска криза

Китайската икономика нарасна с 3,0 % през 2022 г., показват официални данни, което е един от най-слабите темпове от 40 години насам поради пандемията Covid-19 и кризата с недвижимите имоти.

Пекин си беше поставил цел от 5,5%, което вече беше много по-ниско от резултатите през 2021 г., когато БВП се увеличи с над 8%.

През четвъртото тримесечие китайската икономика нарасна с 2,9% на годишна база в сравнение с 3,9% през третото тримесечие, съобщи Националното статистическо бюро (НСБ).

Данните представляват най-лошите данни за растежа на Китай след свиването с 1,6 през 1976 г. - годината, в която умира Мао Дзедун - и с изключение на 2020 г., след като в края на 2019 г. в Ухан се появи Covid.

Според данните промишленото производство на Китай се е увеличило с 1,3% през декември спрямо година по-рано, докато продажбите на дребно са се свили с 1,8%.

Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 5,1 % през миналата година, а нивото на безработица в градовете е спаднало до 5,5 % през миналия месец от 5,7 % през ноември.

"Добрата новина е, че вече има признаци на стабилизация", заяви Луиз Лоо, старши икономист в Oxford Economics.

Населението на Китай е намаляло през миналата година за първи път от повече от 6 десетилетия, сочат официални данни. Най-многолюдната страна в света е изправена пред надвиснала демографска криза.

Страната с 1,4 милиарда жители е свидетел на рекордно ниски нива на раждаемост, докато работната ѝ сила застарява - бърз спад, който, както предупреждават анализаторите, може да спъне икономическия растеж и да окаже натиск върху напрегнатите държавни хазни.

"Към края на 2022 г. населението на страната е 1 411,75 млн. души", заяви Националното статистическо бюро в Пекин, като добави, че това е "намаление с 0,85 млн. души спрямо това в края на 2021 г.".

За последен път населението на Китай е намаляло през 1960 г., когато страната се бори с най-тежкия глад в съвременната си история, причинен от катастрофалната селскостопанска политика на Мао Дзедун.

През 2016 г. Китай прекрати строгата си "политика на едно дете", наложена през 80-те години на миналия век поради опасения от пренаселеност, а през 2021 г. започна да разрешава на двойките да имат по три деца.

Това обаче не успя да обърне тенденцията на демографски спад. /БГНЕС, АФП