Китай публикува концепцията за глобална сигурност

Китай публикува концепцията на инициативата за глобална сигурност, текстът е разпространен от агенция Синхуа, цитирана от местни и чужди медии.

Както се посочва в документа, поддържането на мира и сигурността в целия свят и насърчаването на глобалното развитие и просперитет трябва да бъде стремеж на всички страни. Отбелязва се, че инициативата е насочена към справяне с основните проблеми на международните конфликти, подобряване на управлението на глобалната сигурност, насърчаване на съвместни международни усилия за осигуряване на по-голяма стабилност и сигурност в една нестабилна и променяща се епоха, за да се насърчи траен мир и развитие по света.

Инициативата за глобална сигурност беше стартирана от китайския президент Си Дзинпин през април 2022 година на форума Боао за Азия. Тя предвижда необходимостта да се придържаме към концепцията за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност, да се ръководим от принципите на зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички страни, ненамеса във вътрешните работи на други държави, зачитане на правото на самостоятелен избор на пътя на развитие и обществения ред.

Като една от приоритетните области на сътрудничество Китай определи подкрепата за ООН в изграждането на нейния капацитет за изпълнение на мироопазващи мандати.

Друга посока беше насърчаването на координацията и устойчивото взаимодействие между големите сили, изграждането на отношения между тях върху основата на мирно съвместно съществуване.

Китай също подчерта необходимостта от твърдо поддържане на консенсуса, че "ядрена война не може да бъде спечелена и никога да не започва". Пекин призова за засилване на диалога и сътрудничеството между ядрените сили за намаляване на риска от ядрена война.

Освен това Китай заяви необходимостта от подкрепа на процеса на глобален контрол над конвенционалните оръжия, изграждане на потенциала на всички страни в области като неразпространение, контрол на износа, биосигурност и защита срещу химически оръжия.

Пекин подчертава колко е важно да се съсредоточи върху поддържането на политическо решение на остри проблеми, като украинската криза, чрез диалог и преговори.

Китай призовава също така за подобряване на регионалния механизъм и архитектура на сътрудничеството в областта на сигурността с АСЕАН в центъра и подкрепа на усилията на страните от Близкия изток за укрепване на регионалния диалог. Отделно Пекин подчертава необходимостта от предприемане на практически стъпки за напредък в решаването на палестинския въпрос, по-специално свикването на по-голяма и по-влиятелна международна мирна конференция, за да се постигне възможно най-скоро справедливо решение на палестинския въпрос.

Други области на сътрудничество, посочени от Пекин като приоритетни, включват разрешаване на конфликти в Африка, борба с пиратството, реагиране на изменението на климата, борба с тероризма, поддържане на информационната сигурност и сигурността на изкуствения интелект, насърчаване на международното сътрудничество в Космоса и противодействие на космическата надпревара. за СЗО, осигуряване на глобална хранителна и енергийна сигурност, съвместна борба срещу транснационалната организирана престъпност. /БГНЕС

Пекин / Китай