Кисинджър предупреди Байдън да не пресилва конфронтацията с Китай

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър заяви, че продължаващата конфронтация на Вашингтон с Пекин няма да помогне за предотвратяване на "хегемонията" на Китай и за нормализиране на отношенията, съобщи Bloomberg.

Според Кисинджър президентът на САЩ Джо Байдън трябва да гарантира, че вътрешната политика няма да попречи на "важността на разбирането на устойчивостта на Китай".

"Байдън и предишните администрации са били прекалено повлияни от вътрешнополитическите аспекти на възгледите за Китай... Разбира се, важно е да се предотврати хегемонията на Китай или на която и да е друга държава... Това не може да бъде постигнато чрез безкрайни конфронтации", каза Кисинджър в интервю.

Преди това политикът заяви, че все по-враждебните отношения между САЩ и Китай рискуват да предизвикат глобална "катастрофа, сравнима с Първата световна война".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в речта си от 26 май относно курса на Вашингтон към КНР, че Съединените щати разглеждат Китай като "най-сериозното дългосрочно предизвикателство" за международния ред. Той обяви и създаването на нова структура в Държавния департамент, която да координира и прилага политиките, свързани с Китай, наречена China House. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отговори на изявлението на Блинкен, като призова САЩ да не преувеличават "китайската заплаха"./БГНЕС

Вашингтон / САЩ