Кишида се среща с лидерите на Г-7 в Европа и Северна Америка

Японският министър-председател Фумио Кишида стартира днес дипломатическа обиколка в Европа и Северна Америка. Във фокуса на визитата му са разговорите, свързани със сигурността, след най-голямото от десетилетия насам преразглеждане на отбранителната политика на страната.

Япония е председател на Г-7 през 2023 г. и Кишида ще посети членовете на блока - Франция, Италия, Великобритания и Канада.

Последната спирка на Кишида е в Съединените щати - първото му посещение във Вашингтон като министър-председател - където в петък ще се срещне с президента Джо Байдън.

Разговорите с Байдън ще потвърдят сътрудничеството между САЩ и Япония и "реализирането на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", заяви Кишида пред репортери, използвайки друг термин за Азиатско-тихоокеанския регион.

Очаква се двамата лидери да обсъдят предизвикателствата пред сигурността, включително нахлуването на Русия в Украйна.

Очаква се също така те да направят съвместно изявление, което ще включва Тайван и денуклеаризацията на Северна Корея, съобщи японският вестник "Йомиури шимбун", като се позова на неназовани японски правителствени източници.

Кишида заяви, че ще обсъди с Байдън засилената отбранителна политика на страната си.

Кишида заяви, че очаква съюзниците от блока да потвърдят подкрепата си за Украйна, както и да покажат "солидарност с останалия свят" по въпроси като изменението на климата и продоволствената и енергийната криза.

"Надявам се да проведа откровени, сърдечни разговори с моите колеги от Г-7 и да задълбоча личните отношения на доверие", заяви Кишида преди заминаването си./БГНЕС, АФП