Кирил Петков: Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации

Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации обратно в България. На дипломатически език това означава, че и другата страна трябва да направи същото. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред български медии в Брюксел, предаде репортер на БГНЕС.

Думите на Петков идват по повод позицията на руското посолство, че е „неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик”. В сряда премиерът заяви, че ще последва дипломатически отговор заради изказване на посланик Елеонора Митрофанова, която каза, че против антируската политика на правителството.

Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия обратно за консултации. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата държава да последва примера и да направи същото. Няма български гражданин, който да се радва, някой чужд дипломат да обижда българските граждани и българското правителство, заяви Петков и заяви, че правителството осъжда поведението на руския посланик.

Той бе категоричен, че коалицията стои здраво и посоката, в която вървим е правилна.

България се променя, институциите работят и всички, които са се облагодетелствали с корупция трябва много да се страхуват от нас. От миналата седмица сигналите, свързани с еврофондове, започнаха да валят, каза още Кирил Петков, който ще участва днес в редовното заседание на Европейския съвет в белгийската столица.

По темата за военната помощ за Украйна, Петков каза, че истината е, че над 80% от българите не подкрепят военна помощ. “Така че ние сме едно правителство, което трябва да се съобразява и с това до някаква степен, но това не означава, че сме омекнали по някакъв начин и за мерките, не се снижаваме“, каза Петков.

"Ние едва ли ще можем да дадем такова въоръжение, че да променим войната. Но тук е въпрос на позиция. А нашата позиция е толкова силна и толкова в един глас с ЕС и НАТО. Аз много пъти съм говорил със Зеленски и той лично ми благодари и каза, че неговите войски се бият по-спокойно, знаейки че семействата им са на сигурно място у нас. За военната помощ - да, много сме близо до конфликта. Да, знам, че много българи се страхуват от това и в момента правим всичко възможно да подкрепим Украйна извън тази директна военна подкрепа", подчерта премиерът.

За санкциите срещу Русия, Петков каза, че санкциите срещу Русия трябва да са максимално асиметрични. Целта е да оказват голямо влияние върху руската държава без да имат голямо влияние на страните, които ги налагат. Не е добре щетата да е по-голяма върху налагащата страна, отколкото в Русия и това трябва да е посоката на мислене, ако искаме да осъществим ефективен натиск, подчерта Петков.

За цената на газа Петков посочи, че утре всички 27 лидери ще дискутират българското предложение по този случай, а това не се е случвало отдавна.

През април ние реално вкарваме допълнителни 740 млн. в помощи, за да подпомогнем цените на тока за бизнеса. Продължаваме да гарантираме, че цените на тока не се качват за битовите потребители. Ако намалим цената на газа, това не е само газът, а рефлектира и на цената на тока и на всички производства и крайни потребители. Големият риск идва отвън, ние трябва да работим заедно и съм щастлив, че ЕК прие нашето предложение, каза Петков. „Ако успеем да свалим цената на енергоизточниците, това е най-добрият начин да свалим инфлацията. Истината е, че всички тези цени са функция на цената на енергията, която достига до България", каза Петков.

Помолен да коментира прокуратурата и това, че днес бизнесменът Васил Божков е обявил, че е свидетелствал пред Европейската прокуратура, Петков каза, че идва Видовден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в Европрокуратурата, но движенията им са абсолютно различни - едната прокуратура не иска да образува досъдебно производство и не може да разпита господин Божков, а другата вече го е направила, тогава светват прожекторите колко неефективна и неработеща е българската прокуратура, отбеляза премиерът.

За образуваното досъдебно производство срещу Асен Василев, Петков коментира, че двойният аршин, който те прилагат, е абсурден. В единия случай имаме човек, който казва, че е давал 60 млн. в торби в Министерството на финансите и те се правят, че не са го чули, а в другия случай, без нищо да е направено, бързат да направят досъдебно производство по нещо, което е абсурдно - по сигнал на бензиностанция, която вдигаше цените през последните седмици. Но сега това се наблюдава от две структури и те не могат да се скрият, каза още Петков. /БГНЕС