Кирил Петков представи кабинета и новите политики

Кандидатът за министър-председател, вицепремиерите и министрите от проектокабинета „Петков” пристигнаха в Народното събрание, където Кирил Петков изброи имената на всеки един, предаде репортер на БГНЕС.

В понеделник ще се явим в Народното събрание за гласуване на новия състав на Министерски съвет. Амбициите ни са да управляваме 4 години и да си свършим всички задачи, които сме задали под мотото "нулева толерантност към корупцията", заяви Кирил Петков.

Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечия медия. Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват, заяви Петков.

Към коалиционното споразумение имаме специален анекс за първите законодателни действия, които ще предприемем. Първият ни приоритет ще бъде цента на тока – да се запазят за битовите потребители, за бизнеса да бъдат в рамките на допустимото. Вторият акцент е ковид кризата – нивото на ваксинация ще трябва да се качи драстично. Законът за КПКОНПИ ще бъде един от големите приоритети в началото.

Всеки министър идва със свои екип. Те ще могат да назначат свои заместник-министри. Регулаторите – ще им се даде истинска сила, така че всеки един министър да бъде сигурен, че ще бъде под надзор.

Петков съобщи, че коалиционните партньори са се договорили председателите на комисиите в Народното събрание да бъдат не от същата квота, от която е ресорният министър. За областните управители споразумението е да се спазва пропорцията както с министрите.

Надяваме се да имаме конструктивен начин на работа с опозицията. Те са длъжни да огласяват всяка грешна стъпка, допълни Петков.

Начинът на комуникация с коалиционните партньори ще бъде непрестанен. Никой няма да действа еднолично. Непрекъснатата комуникация ще бъде гарант, че ще работим успешно и дългосрочно, каза номинираният за министър-председател.

В отговор на въпрос на БГНЕС относно болница „Лозенец” и дали редовният кабинет ще спре решението на служебния министър Стойчо Кацаров за трансформация на болница „Лозенец”, Петков каза: Асена Сербезова ще бъде нашият министър на здравеопазването. От тук нататък прибързани общи приказки няма да има, всяко решение ще бъде на база анализ, ползи и рискове.

Днес не е денят да дискутираме отделни теми, защото още не сме встъпили като министри, добави той.

Кандидатът за премиер не даде конкретен отговор на втория въпрос на БГНЕС, свързан с решение от последното заседание на служебното правителство, на което бяха гласувани за пореден път 5 млн. лв. допълнителни на държавната информационна агенция (БТА), за да разпространява информации от институциите. Това решение противоречи на международните утвърдени журналистически практики за достъп до информация, а всеки, който не се съгласи с такова решение се твърди, че се заплашва с името на Асен Василев, с финансов и данъчен натиск.

Аз лично вярвам на неговия интегритет (на Асен Василев – бел. ред.) толкова много, както на себе си, както на всеки един от нашите колеги. Така, че всяко едно негово решение ще бъде взето в смисъла най-доброто, което може да се направи за българския народ. Това ви го гарантирам, но не бих влязъл в повече подробности, отговори Кирил Петков.

Относно политиката на България за Република Северна Македония Петков каза: Много има да спечелим и ние, и РСМ от общо решение. Българската позиция остава както си е, но искаме да я надградим. Не искаме да продължаваме само с лозунги от една и другата страна на границата, искаме да седнем по екипи и да вървим към добросъседство, но ще отстояваме и националните си интереси, заключи Петков.

В новия Министерски съвет ще има 5 вицепремиери и 19 министерства.

Проектокабинетът "Петков" - кой кой е

Заместници на Кирил Петков ще са: Асен Василев и Калина Константинова от „Продължаваме промяната”, Корнелия Нинова от БСП, Гроздан Караджов от Има такъв народ и Борислав Сандов от Демократична България.

От служебното правителство постовете си запазват Стефан Янев, Бойко Рашков и Николай Денков. Досегашният служебен премиер ще бъде министър на отбраната. /БГНЕС