Кирил Петков: Няма как да излъжете европейските институции

Няма как да излъжете европейските институции, заяви министър-председателят Кирил Петков след изслушването в Групата за мониторинг на демокрацията, предаде кореспондентът на БГНЕС от белгийската столица.

Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре, коментира премиерът пред медиите, след като главният прокурор Иван Гешев се обяви за по-сериозен диалог с европейските институции и наблюдение по механизма за върховенство на закона.

Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг върху върховенството на закона у нас, заяви Петков.

В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде са с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може отново да се върне като съдия. С други думи конфликтът на интереси няма да го има, каза Кирил Петков.

Трябва ни работеща прокуратура, а не четвърто ниво в прокуратурата. Така че главният прокурор става администратор, заяви още Петков и посочи, че евродепутатите са видели и разбрали желанието за реформа от страна на новото правителство.

Премиерът призова обществото да не се фрустрира, защото управлението е само на месец и половина. От тук нататък няма да има човек над закона или някой на мен да ми се обади и да каже "този не трябва да се пипа", каза още Петков.

Днес Петков и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани в Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел. Тя наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България. /БГНЕС