Кирил Петков: Лустрация на крадците

Няма да влезем с нито една червена линия на база на хора. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Нашите предложение ще бъдат аз за премиер и Асен Василев за финансов министър. Но ако нашите партньори ни убедят, че имат по-добри кандидатури и по-добър начин за управление, ние бихме се вслушали“, заяви Петков.
Искаме да дадем право на всеки един от коалиционните партньори да се изкаже преди да започнем да хвърляме имена, добави той и подчерта, че от ПП ще бъдат максимално диалогични.
На въпрос дали Бойко Рашков е подходящ за вътрешен министър, Петков заяви, че лично много харесва Рашков, но отново повтори, че няма да влязат предварително с имена в дискусиите.
Кирил Петков призова за „лустрация на крадците“.
„Не трябва да има човек в България, който да използва неправомерно и за лични цели обществени средства“, каза той.
Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл ПП да бъде във властта, добави той и подчерта, че смяната на главния прокурор е червена линия за тях.
„Трябва да имаме прокуратура, която да работи напълно независимо. Искам главният прокурор да бъде сменен и прокуратура, която да работи по най-добрият начин. Докато нямаме работеща главна прокуратура, не можем да хванем нито един крадец“, заяви Петков.
По отношение на КПКОНПИ лидерът на ПП посочи, че трябва да работи като една много силна агенция.
„Сотир Цацаров не трябва да я оглавява. Ще видим как да направим координацията между ДАНС и КПКОНПИ. Те имат огромни правомощия, но без разследващо звено. Със сигурност ще влезем с идеи за квалификация за тази номинация. Няма да говорим за имена. Първо трябва да дефинираме какво трябва да направи и след това ще посочим подходящото име“, добави Петков.
По отношение на новите дългове, той заяви, че новите дългове са били заложени още от министъра на финансите Кирил Ананиев.
„Трябва да сменим цялата визия за България и най-добрите специалисти по всяка една тема да имат превес. Стига калинки“, заяви Петков. /БГНЕС