Кирил Петков: Изпуснем ли танкерите с газ, ще протестирам

Откакто започна войната "Газпром" си прави каквото иска с договорите. Ако България не е зависима от "Газпром" тази зима, това е най-доброто. Ако намерят да напълнят Чирен с евтин газ, нека го направя. Втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант. Сигурност = цена.

Това заяви пред Нова телевизия бившият министър-председател Кирил Петков.

Ако изпуснем възможността да купим танкерите от Щатите, аз бих излязъл да протестирам, каза още той. Петков подчерта, че седемте танкера са с цена 30 долара под европейския пазар.БГНЕС

Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро, регазификацията и преносът не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва независимо от кой взимаш слотовете. С други думи, договорихме с около 20 евро под пазарната цена опция на България да го вземе. Като се обяви кризисния щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от „Булгаргаз”. Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно, попита Кирил Петков и продължи: Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск. Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно, заяви още Петков.

Според Кирил Петков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира. Според него, Борисов спира развитието на ГЕРБ.

Не мога да бъда част от нова ялова и куца коалиция. Нашата единствена задача е 121 независими депутати. В момента правим измервания дали може да ги имаме заедно с „Демократична България” или сами. Ще направим най-оптималното, каза Кирил Петков във връзка с предстоящите в началото на октомври предсрочни парламентарни избори.

При всички случаи ще управляваме заедно след изборите, сега въпросът е дали да се явим заедно на изборите, допълни Петков относно предизборната коалиция между ДБ и „Продължаваме промяната”.

Запитан за отношения му с бившия началник на кабинета му Лена Бориславова и твърденията в медиите, предизвикани от снимка в последния ден на неговото правителство, Петков каза: Тези мафиоти, които искат да ни спрат, вкарват огромни средства, за да ни залеят с жълта помия. /